«Καταστροφική» χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην 85η ΔΕΘ, και είπε πως ο στόχος του είναι η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.

Μίλησε για «παταγώδη αποτυχία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, τον κατηγόρησε ότι «εξαπάτησε» τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους Οι προτάσεις που κατέθεσε είναι όλες κοστολογημένες, είπε και το κόστος των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα ανέρχεται στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση, δήλωσε

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν ζητάει εκλογές και κάλεσε τον πρωθυπουργό, «αν τολμά και έχει το θάρρος να τις κάνει τώρα, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη».

«Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το πράξουν, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να πειστούν γι αυτό και όχι μέτρα «αυταρχισμού και διχασμού».

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε. Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».

«Ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ. Σημείωσε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία αυτό αφορά το 0,4% των φορολογουμένων, και προσέθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί για την τάξη του και ίσως για τον εαυτό του με βάση το πόθεν έσχες του».

«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς τι εννοούσε λέγοντας στις εξαγγελίες του χθες ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε κυβέρνηση του.

Είπε ότι η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι ανησυχητική πολιτικά και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο».

Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν, όπως είπε.


Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής

«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε:

«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει.... Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Δεν ήταν επιλογή μας η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκεί ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που διέλυσε τη μεσαία τάξη από το 2012, να λέει σε μένα που προέρχομαι από τη μεσαία τάξη ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Μιλά εκείνος που δεν γνωρίζει πόσο έχει μία φρατζόλα ψωμί».

Για την αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης επί της κυβέρνησής του είπε «αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη κατά την διάρκεια της θητείας μας». «Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη εθνική για να βγούμε από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος...» σημείωσε και προσέθεσε: «Εμείς αφήσαμε 37 δισ. στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι αφήνει; Αφήνει χρέη και μόνο χρέη».

Όσο για την χρηματοδότηση των μέτρων που πρότεινε είπε ότι «υπάρχει μία ευκαιρία να στηριχθεί η οικονομία δίχως την ασφυκτική πίεση των πλεονασμάτων και του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί η χώρα δανείζεται φθηνά, όπως και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης». «Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την χάσουμε» καθώς «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα» προσέθεσε.

Είπε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία ευρωπαϊκή συζήτηση για το πού θα προσγειωθεί η ΕΕ μετά την πανδημία, σημειώνοντας πως οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν ενιαία θέση, και προσέθεσε: «Δεν ξέρω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.... Η κυβέρνηση ψήφισε ένα μεσοπρόθεσμο που περιλαμβάνει δημοσιονομική διόρθωση εννέα μονάδων σε δύο χρόνια, πριν καν ανοίξει η συζήτηση».

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων.... Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε:

«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Στόχος είναι η νίκη με διαφορά στις εκλογές

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Για τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει "μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες". Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων».

Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση». Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

Σημείωσε πως «ένα στοιχείο για τον πυρήνα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση στις χαμηλές αξίες και θα έχεις έναν φόρο που θα είναι ικανός να δημιουργήσει δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας για το φορολογικό σύστημα είναι λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

Ακατανόητη η στάση του κ. Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις, δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο περίπου στο 30% και «σε τρία χρόνια έγινε ό,τι δεν είχε γίνει σε δέκα χρόνια, φτάνοντας το στο 85%». «Σήμερα θα είχαμε μετρό, με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργούσε αργότερα», είπε, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του πρωθυπουργού.

«Το να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει τώρα, "για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ"-, αλλά την επιλογή του να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και να μην αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς για να μείνει σε μια επιλογή με την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορώ να το καταλάβω» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεδομένους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την παραγωγική υποβάθμιση και την αποβιομηχάνιση στην Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως σημείωσε ότι δεν υπήρξε εθνικό και περιφερειακό σχέδιο.