«H Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έγιναν ήδη πόλος επενδύσεων από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon. Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων άνοιξαν για τα καλά. Σε πρόσφατες συναντήσεις που είχα τόσο με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας Νόρμπερτ Μπάρτλε όσο και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πήρα τη διαβεβαίωση ότι οι χώρες τους ενδιαφέρονται για σημαντικές επενδύσεις που αφορούν τη δημιουργία μονάδων παραγωγής υδρογόνου, την πράσινη οικονομία, την ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες. Και προφανώς δεν είναι οι μόνες».
Αυτό τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του, την οποία αναπαράγει το site naftemporiki.gr, στην ειδική έκδοση της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” για την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στη δημοσιογράφο Βάσω Βεγίρη.
Για τη συμβολή του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης:
«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών παίζει ήδη τον ρόλο του επιταχυντή σε αυτές τις προοπτικές. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε να κάνουμε πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Ξεκινήσαμε ήδη και δεν αφήνουμε πίσω τίποτα».
Για τον προγραμματισμό των έργων:
«Πέρα από την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, έχουμε βάλει μπρος μια σειρά έργων στην πόλη, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι η δρομολόγηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και το ξεμπλοκάρισμα του βόρειου τμήματος του Ε65. Η κατασκευή του αρχίζει μέσα στο 2021 και ο χρόνος υλοποίησης του είναι τρία χρόνια, με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως το τέλος του 2021 θα υπάρξει προσωρινός ανάδοχος και για το flyover στην πόλη μας και οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2022. Για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα εγκρίθηκε ομόφωνα το ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής και αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να συνταχθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, προχωρά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος, καθώς πέρασε η τροπολογία που έλυσε τα θέματα της χωροταξίας και αναμένουμε τα υπόλοιπα βήματα στο 2022. Η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (με την Πύλη 11) έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ, ενώ για τη σύνδεση με την Πύλη 6 έχει δεσμευτεί κονδύλι 4,58 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕρΑΑ. Προχωρούν παράλληλα η αναβάθμιση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η βελτίωση των υποδομών στις χερσαίες πύλες εισόδου, η επέκταση του Προαστιακού προς τα δυτικά, η ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου της πόλης μας, η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Για το συγκεκριμένο έργο εγκρίθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης και εγκρίνεται περιβαλλοντικά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για την επανάχρηση, αξιοποίηση και λειτουργία της έκτασης ως μητροπολιτικό πάρκο υπερτοπικής κλίμακας. Η δυτική Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά, ανεβαίνει ψηλά. Στα περισσότερα από τα έργα αυτά, εμπλέκονται κι άλλοι φορείς, πλην της Πολιτείας. Είναι, όμως, φανερό ότι από το απέραντο τέλμα έχουμε περάσει στο οραματικό και ρεαλιστικό ξεκίνημα: Δίνονται λύσεις, προχωρούν οι διαδικασίες, μπαίνουν οι ράγες. Και μην ξεχνάμε: Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».
Για το ενδεχόμενο νέου lockdown:
«Η οικονομία -όπως ήδη έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός- δεν θα κλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Διότι, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, φέτος έχουμε το όπλο του εμβολιασμού. Τώρα πια η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι το lockdown, αλλά ο εμβολιασμός, η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική. Κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, συλλογικοί φορείς, Μέσα Ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, ας γίνουμε αναμεταδότες της φωνής των ειδικών. Για την προστασία της ζωής μας, την προστασία των γύρω μας, την προστασία της δημόσιας υγείας».
Για την ανάπλαση της ΔΕΘ:
«Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δε γυρίζει πίσω. Κι ούτε ξεστρατίζει επειδή κάποιοι πετούν πέτρες στο αυλάκι. Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι οραματικό και διορατικό. Αποδίδει στη Θεσσαλονίκη ένα νέο, σύγχρονο και εντυπωσιακό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, με χώρους που θα ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, κατοίκων και τουριστών και μπορεί να δώσει στην πόλη ρόλο διεθνούς εμπορικού και συνεδριακού πόλου. Αλλά και στους κατοίκους της περισσότερους χώρους πράσινου. Ήδη ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η πρώτη φάση των διαδικασιών. Η διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης, θα ασχοληθεί με τα επόμενα βήματα. Η εκκίνηση έγινε. Έχουμε περάσει από τη φάση των προαναγγελιών στη φάση των υλοποιήσεων».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη με κλικ εδώ.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.