Τα ζητήματα των έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, τόνισε από το Thessaloniki Helexpo Forum, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης.

“Αντιλαμβάνομαι το έλλειμμα υποδομών της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Θεσσαλονίκη έχουν χτιστεί καριέρες ανθρώπων πάνω στην στασιμότητα” επισήμανε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε πως “έχουμε συνολικό σχεδιασμό στην πόλη, που εξυπηρετεί και την βιώσιμη ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Ο Υφυπουργός ανέφερε πως o νέος flyover αυτοκινητόδρομος στη Θεσσαλονίκη θα έχει μέχρι το τέλος του χρόνου προσωρινό ανάδοχο και μέσα στο 2022 θα εγκατασταθούν τα εργοτάξια κατασκευής του με κόστος 380 εκατ. ευρώ

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γιαννούλης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σημείωσε ότι τα έργα υποδομής δεν έχουν κυβερνητική θητεία, αυτό απαιτεί η κοινωνία. “Αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και εμπιστοσύνη σε αυτούς που εκπέμπουν δεσμεύσεις θέλουν οι πολίτες”, είπε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά τον όρο “για πρώτη φορά”, ενώ δεν δικαιούται καμία κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση να χρησιμοποιεί αυτό τον όρο.  

Ο κ. Γιαννούλης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, που δεν κατασκευάστηκε, ζημιώθηκε ο ελληνικός λαός με 80 εκατ. ευρώ χωρίς να μπει ούτε μία βίδα. Ο ίδιος είπε ότι λείπει ο εθνικός σχεδιασμός με ένα μίνιμουμ συναίνεσης και ενδεικτικά υπογράμμισε ως πολύ σημαντικά τα έργα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και της βελτίωσης της διασύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, σημείωσε πως η υγιής κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η εταιρεία πριν την πανδημία, την βοήθησε να παραμείνει όρθια και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. “Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρχή του τέλους της κρίσης από καλή θέση” είπε ο κ. Γερογιάννης και ανέφερε πως η μεγάλη επένδυση της εταιρείας για την προμήθεια νέων επιβατικών αεροσκαφών παραμένει ζωντανή, έχουν ήδη παραληφθεί 10 νέα αεροσκάφη και την επόμενη διετία θα ολοκληρωθεί η προμήθεια ακόμη 20 αεροσκαφών. “Το brand της χώρας μας πήγε εξαιρετικά καλά φέτος το καλοκαίρι”, είπε ο ίδιος και ζήτησε να συνεχιστούν οι επενδύσεις στον κλάδο και ιδιαίτερα στην αεροναυτιλία. 

Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε, αναφέρθηκε στο έργο της επέκτασης της προβλήτας 6, που κατασκευαστικά θα κοστίσει 150 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν ακόμη 35-40 εκατ. ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό. “Εξελίσσεται ομαλά το έργο. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέγραψε ανάπτυξη +8% στα εμπορευματοκιβώτια και +13% στο συμβατικό φορτίο” είπε ο κ. Λιάγκας και πρόσθεσε πως “στο στάδιο της κατασκευής της προβλήτας 6, που περατώνεται το 2025, θα δημιουργηθούν ετήσια έσοδα άνω των 230 εκατ. ευρώ σε όλο το οικοσύστημα του λιμένα, αλλά και τρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας. “Το λιμάνι θέλουμε να γίνει πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ν.Α. Ευρώπη” σημείωσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι αναπτύσσεται και η κρουαζιέρα με πολλούς πελάτες από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Χρήστος Βίνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, επισήμανε ότι κεντρικός στόχος της επιχείρησης είναι η διαμόρφωση ενός περιφερειακού hub logistics μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων ολοκληρώνεται η σηματοδότηση και η τοποθέτηση των σχετικών συστημάτων στην σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνα-Θεσσαλονίκη (με στόχο να εκτελείται σε τρεις ώρες και ένα τέταρτο), ενώ στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας υλοποιείται και η σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμένα της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο.