Πέντε.. κεράσια είχε, όλα κι όλα, το καλάθι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη Θεσσαλονίκη. Κι από αυτά τα δύο... περσινής εσοδείας.

Τα νέα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την πόλη είναι τα εξής:

  1. Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Όπως είπε, θα είναι "ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδος. Το Θεαγένειο υπηρέτησε -και υπηρετεί- τη δημόσια υγεία για δεκαετίες. Ο κύκλος του, όμως, κλείνει. Η Μακεδονία αξίζει ένα σύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο και θα το αποκτήσει".
  2. Νέο γήπεδο για τον Άρη. "Σε συνεννόηση με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, ο Άρης μπορεί να αποκτήσει το νέο του κιτρινόμαυρο στάδιο, για να γίνει με τη σειρά του το «Χαριλάου» η έδρα ενός μεγάλου, καταπράσινου άλσους, στη λογική της διπλής ανάπλασης", ανήγγειλε, αν και το ... Χαριλάου δεν ακούστηκε καλά και θα έπρεπε να είναι "Κλ. Βικελίδης".
  3. Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου. Είπε ότι θα επεκταθεί "σε μήκος 40 χιλιομέτρων από το Καλοχώρι έως την Μηχανιώνα. Ένα έργο που θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας", πρόσθεσε, βάζοντας στο κάδρο την ΠΚΜ, καθώς, ως τώρα, για το έργο αυτό (που μόνον καινούργιο δεν το λες, αλλά είναι κι αυτό ένα γεφύρι της Άρτας) ασχολούνταν οι Δήμοι.
  4. Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κι αυτό είναι έργο που δεν μπορείς να το πεις καινούργιο. Κι ακούγεται μακρινό, αν αναλογιστεί κανείς ότι, αύριο Δευτέρα, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης προσφυγή πολιτών που ζητούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει η απόσπαση των αρχαίων από τον, υπό κατασκευή, σταθμό Βενιζέλου του μετρό.
  5. Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι. Είπε ότι αυτό πρέπει "να σταματήσει" αλλά ήταν ασαφές το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.
Μίλησε και για τα έργα που υλοποιούνται:

  • Το flyover η κατασκευή του οποίου, όπως είπε, αρχίζει με το νέο έτος.
  • Η 6η Προβλήτα που "θα είναι έτοιμη το 2024.
  • Το μετρό που θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023
  • Τα θέματα χωροταξίας για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ που "έχουν λυθεί" -κι έριξε το μπαλάκι στην ΠΑΕ για την κατασκευή του.
  • Την ανάπλαση της ΔΕΘ που ολοκλήρωσε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και οι μπουλντόζες μπαίνουν το 2023.
  • Το Στρατόπεδο Παύλου Μελά, για το οποίο δημοσιεύτηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο και, πλέον, η μπάλα είναι στο... γήπεδο του τοπικού Δήμου.
  • Το τεχνολογικό πάρκο Thessintec για το οποίο, επίσης ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της πολιτείας και, πλέον, ο ιδιώτης που το ανέλαβε αναζητά κεφάλαια.
  • Το μουσείο Ολοκαυτώματος, του οποίου ολοκληρώθηκε η χωροθέτηση.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε περεταίρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, μιας σειράς φόρων (ακόμη και στον... καφέ) και την ίδρυση ενός νέου ταμείου ενεργειακής μετάβασης που θα απορροφήσει τις αξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Θα επιδοτεί, με άλλα λόγια, τους λογαριασμούς υπέρ των καταναλωτών, για να είναι , όσο το δυνατόν , μικρότερη η αύξηση. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε το Μαξίμου, τα 300 κιλοβάτ, από 67 ευρώ πήγαν στα 89 ευρώ και με αυτήν την παρέμβαση πέφτουν στα 69 ευρώ. 

Το πιο σημαντικό, πάντως, φαίνεται να είναι η κατάργηση των φόρων γονικών παροχών και κληρονομιάς, που έφερναν σε δύσκολη θέση πολλούς νέους, οι οποίοι αναγκάζονταν να αποποιηθούν κληρονομιές και δωρεές των ίδιων των γονιών τους.