Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Χαλκίδα, Ηλεία, Αττική και άλλες περιοχές της χώρας δείχνουν πως ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος...

Ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται με κατάγματα στο νοσοκομείο Χαλκίδας και επτά άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα.

Ειδικότερα, ένας πυροσβέστης, μετά από πτώση από μοτοσυκλέτα, νοσηλεύεται με κατάγματα στην κλείδα και στα πλευρά και ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Γιατροί από το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου που έχει εκκενωθεί, παραμένουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ασφαλές σημείο, στην περιοχή της πυρκαγιάς, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, στους πυροσβέστες που επιχειρούν.

Επίσης, επτά άτομα από την Πολιτική Προστασία προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας με ήπια αναπνευστικά προβλήματα. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη μετέβη σε δομή φιλοξενίας στη Σκάλα Λακωνίας, προκειμένου να εξετάσει ηλικιωμένους οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, λόγω εκκένωσης. Κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή μίας ηλικιωμένης με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων όπου και νοσηλεύεται. 

Στο συντονιστικό, ξανά, ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη και πάλι στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, στις 19.00 . Ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί και το πρωί μεταβαίνοντας στο Συντονιστικό για τις εξελίξεις σε όλα τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονταν σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Αφόρητη η κατάσταση στην Εύβοια

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής  και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι  μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς. 

Μηνύματα στάλθηκαν μέσω του 112 σε κατοίκους της Εύβοιας για να εκκενώσουν τα χωριά τους. Συγκεκριμένα το πρώτο στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές να εκκενώσουν τώρα την περιοχή.  Το δεύτερο αφορούσε τους κατοικους στους Γαλατσάδες και στις Καματριάδες Ευβοίας. Το τρίτο μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά Ευβοίας.

Συναγερμός για τις αναζωπυρώσεις στην Αττική

Το μέτωπο στα ορεινά της Πάρνηθας ξέσπασε λίγο μετά τις 13:00 στα όρια πάνω από το Κρυονέρι, όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο Νίκος Βασιλείου, εκπρόσωπος φορέα διαχείρισης Πάρνηθας.

Οπως είχε τονίσει πρόκειται για ένα μέτωπο, δεξιά από το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά την Τρίτη. Ωστόσο τόνισε πως το σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να το περιορίσουν άμεσα και να μην περάσει στο Φλαμπούρι.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι ισχυρότατες δυνάμεις στην πυρκαγιά της Αττικής, η οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσιάζει μια ελαφρώς καλύτερη εικόνα από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα, αλλά εξακολουθούν να τη θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Όπως λένε οι πυροσβέστες η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις. Για το λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

Δύσκολες ώρες στην Ολυμπία

Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς μετά τη Νεμούτα και την Αχλαδίνη, σε πύρινο κλοιό βρίσκονται Δούκα, Μηλιές και Λάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες και με μαρτυρίες των κατοίκων η φωτιά απειλεί και το δρυόδασος της Φολόης.

Κάτοικοι έχουν παραμείνει στο σημείο για να σώσουν τις περιουσίες τους. 

Στο σημείο βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και δίνουν τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο ώστε να την οριοθετήσουν και να διασώσουν ότι μπορούν από το πανέμορφο δάσος της περιοχής.

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα της προηγούμενες μέρες ήταν τρομακτικό. Οι κάτοικοι του χωριού με αυτοθυσία είναι εκεί και καθαρίζουν χωράφια, κλαδεύουν δέντρα προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους και να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα αεροσκάφη κανανταίρ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά καίει τον οικισμό Τσαπαρέικα.

Αποκαταστάθηκε η οδική συγκοινωνία

Κανονικά κινούνται όλα τα οχήματα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., άρθηκαν όλες οι απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί λόγω της πυρκαγιάς στη βόρεια Αττική. 

Συγκεκριμένα, κινούνται κανονικά τα οχήματα, από την Εύβοια προς Αττική, καθώς άνοιξε η γέφυρα της Χαλκίδας και κόμβος  Σχηματαρίου, όπως κα η διασταύρωση Δροσιάς και παλιάς εθνικής οδού Χαλκίδας-Θηβών. 

Επίσης, περνούν κανονικά πλέον και τα φορτηγά σε όλο το μήκος της εθνικής οδού, που είχαν ακινητοποιηθεί από τα όρια της Μαγνησίας για το ρεύμα προς Αθήνα.

Τι γίνεται με τις φωτιές στη Βόρειο Ελλάδα

Σε εξέλιξη, χωρίς να εμπνέουν ανησυχία, είναι οι πυρκαγιές σε Γρεβενά και Κοζάνη. Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Ιωάννη Γιάτσιο, δεν υπάρχει πλέον ανησυχία για σπίτια και περιουσίες. «Παραμένουμε σε επιφυλακή με τα οχήματα της Περιφέρειας και τα μισθωμένα, αλλά το σημείο όπου καίει η φωτιά δεν εμπνέει ανησυχία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν προληπτικά την προηγούμενη Πέμπτη, επιστρέφουν από χθες το βράδυ σταδιακά στα σπίτια τους. Στις δομές του δήμου Γρεβενών θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται μόνο οι κάτοικοι της κοινότητας Διπόρου. «Ούτε σ' αυτήν την περίπτωση κινδυνεύει το χωριό ή τα σπίτια, αλλά επειδή το Δίπορο είναι πιο κοντά στην εστία της φωτιάς, λόγω του καπνού και των αιωρούμενων σωματιδίων, θα παραμείνουν στις εστίες του δήμου μέχρι νεοτέρας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πολύ σύντομα - ίσως έως το τέλος της ημέρας - και αυτοί οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στις οικίες τους.

Αυτήν την ώρα στα Βέντζια επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 7 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και με τη συνδρομή υδροφόρας του ΟΤΑ, ενώ στο Καρπερό επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 9 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος.  

Καλά είναι και τα δεδομένα για τη φωτιά στον Πεντάλοφο του δήμου Βοΐου Κοζάνης, όπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.