Μαίνεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη και το Τατόι, που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι, με τις φλόγες να είναι σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες, πάντως,  έχουν εκκενωθεί.

Μάλιστα, κατά την επιχείρηση της εκκένωσης,  αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και Πυροσβέστες κυκλώθηκαν, κάποια στιγμή, από τις φλόγες, αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν χωρίς προβλήματα.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Αυτή την ώρα (19.00) επιχειρούν 104 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Αναφορές για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν γίνει στην αστυνομία που πραγματοποίησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ με νέο μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες προς τις Αχαρνές.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση.

Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδική κατασκήνωση

Στην εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης «Χαρούμενο Χωριό», που λειτουργεί σε χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ. στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, προχώρησε στις 3 το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», από όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, στην κατασκήνωση φιλοξενούνταν 64 παιδιά, 29 ομαδάρχες και 9 εργαζόμενοι. Λεωφορεία παρέλαβαν τα παιδιά, τα οποία συντεταγμένα και υπό τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. κατέφθασαν σε χώρο στάθμευσης του σταθμού της Γραμμής 1 «Ειρήνη». Από εκεί οι γονείς, που είχαν ήδη ενημερωθεί, παραλαμβάνουν τα παιδιά τους.

Τρία μηνύματα έχουν σταλθεί από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

"Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες λειτουργούν υποδειγμγατικά. Ήταν και είναι πρώτος στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής", τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

81 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

"Μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο" είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι "οι ακραίες συνθήκες, απόρροια του καύσωνα που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες μέρες" δημιούργησαν το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι επιχειρούν 150 οχήματα, 7 αεροσκάφη,  4 ελικόπτερα,  πεζοπόρες δυνάμες της Πυροσβεστικής και του Στρατού, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έγιναν 375 απεγκλωβισμοί. 305 αστυνομικοί και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ παίρνουν, επίσης, μέρος, στον αγώνα με τη φωτιά. Επίσης, κλιμάκιο της ΔΑΕ, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς,  ερευνά τα αίτια της φωτιάς.

"Είναι επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες " πρόσθεσε. Είπε, ακόμη, ότι ο ΑΔΜΗΕ απέτρεψε μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ ήδη γίνεται απομάκρυνση αντικειμένων μεγάλης αξίας από το Τατόι.

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης. Πρόσθεσε ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.

Έκτακτη σύσκεψη για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, καθώς ανακύπτει κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς.

Κομμένη στα δύο η χώρα

H κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις συνθήκες.

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.