«Το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αντιτορπιλικό (A/T) «ΒΕΛΟΣ» πρόκειται να παραμείνει ελλιμενισμένο στο λιμένα Θεσσαλονίκης μέχρι να εξετασθεί η μετακίνησή του,καθώς το ΓΕΝ έχει γίνει αποδέκτης πολλών αιτημάτων για τον ελλιμενισμό του Πλοίου από διάφορες ελληνικές πόλεις, ενώ η επιστροφή του στο Φλοίσβο θα πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο.

Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και συντήρησης του πλοίου, καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής του στο λιμένα της Θεσσαλονίκης». Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Α/Τ ΒΕΛΟΣ: το ανεκτίμητης ιστορικής αξίας μνημείο της σύγχρονης Δημοκρατίας μας και του αντιδικτατορικού αγώνα άξιων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, απαξιώνεται και κινδυνεύει».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι «ο σκοπός της παρατεινόμενης παρουσίας του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΜΑΑ) αντιτορπιλικού (Α/Τ) ΒΕΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη, είναι η ενδυνάμωση των δεσμών των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας με την ναυτική μας παράδοση και η περαιτέρω ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα του πλοίου αφενός ως μοναδικού Α/Τ τέτοιου τύπου αφετέρου ως μνημείου αντιδικτατορικού αγώνα. Από την 9η Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και κατέπλευσε σε λιμένα Θεσσαλονίκης, έως και σήμερα, οι μήνες που το πλοίο-μουσείο ήταν επισκέψιμο για το κοινό ήταν δώδεκα (12), καθόσον το υπόλοιπο διάστημα λόγω μέτρων για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης παρέμενε κλειστό».

«Αξίζει να σημειωθεί» σχολίασε «ότι κατά τους παραπάνω μήνες, το πλοίο-μουσείο είχε πολύ υψηλή επισκεψιμότητα, με τον αριθμό των επισκεπτών να φτάνει τα 162.000 άτομα, αριθμός ο οποίος για να επιτευχθεί, στην μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον Φλοίσβο, υπολογίζεται ότι χρειάζεται χρονικό διάστημα περί τα δέκα (10) έτη. Συνεπώς η μεγάλη επισκεψιμότητα και η ανταπόκριση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας συνηγορεί στην παράταση της παραμονής του στο λιμένα Θεσσαλονίκης», κατέληξε.