Τέλος για την ταλαιπωρία των μαθητών του 8ου και 15ου Ολοήμερων Νηπιαγωγείων. Θα φιλοξενούνται, πλέον, στο διώροφο και βιοκλιματικό κτίριο επί των οδών Σπάρτακου και Γκίνη στον Τομέα Τειχών της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, χωρητικότητας τουλάχιστον 100 νηπίων. 

Το έργο θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2011 αλλά οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν τον Μάιο του 2012. Ο ανάδοχος εργολάβος αδυνατούσε να συνεχίσει το έργο και κηρύχθηκε έκπτωτος. Ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες οι οποίες έληξαν υπέρ του δήμου.

Πλέον ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για το υπόλοιπο των εργασιών και την ανάδειξη του αναδόχου, με τον οποίο υπογράφηκε σύμβαση σήμερα το πρωί. 

Οι εργασίες, προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ, μαζί με τον εξοπλισμό, ποσό που καλύπτεται στο σύνολό του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αρχίζουν άμεσα με χρονοδιάγραμμα τους οκτώ μήνες. Ωστόσο, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο μπορεί να παραδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα πολύ νωρίτερα. 

Ο σχεδιασμός του κτιρίου ενσωματώνει τις αρχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η αρχιτεκτονική του εστιάζει στη δημιουργία ενός φιλικού χώρου-κυψέλης δημιουργικότητας, μάθησης και ομαλής κοινωνικοποίησης των παιδιών. Στο ισόγειό του χωροθετούνται αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και ξεκούρασης, γραφεία διεύθυνσης και εκπαιδευτικών, κουζίνα, κ.ά. 

Στον πρώτο όροφο θα φιλοξενούνται γραφεία γραμματείας, παιδοψυχολόγου, παιδιάτρου, κοινωνικού λειτουργού, συμβουλευτικής γονέων, αίθουσες σεμιναρίων και εκδηλώσεων. Στο υπόγειο θα λειτουργεί χώρος στάθμευσης οχημάτων και στην αυλή θα δημιουργηθούν προαύλια σαν υπαίθριες τάξεις.

«Ευρωπαϊκών προδιαγραφών…»

«Κοινωνικό κέντρο προσχολικής αγωγής», στο οποίο τα παιδιά «θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης το νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Σπάρτακου. Αναλυτικά, μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δήλωσε:

»Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην Τ.Υ. διότι η μελέτη αυτού του έργου είναι υποδειγματική. Θεωρήθηκε και από τις Υπηρεσίες του υπ. Παιδείας ως πρότυπη και για αυτό μάλιστα ζητήθηκαν τα σχέδια και τα πνευματικά δικαιώματα. Η μελέτη βασίστηκε στα ευρωπαϊκά, και δη στα σκανδιναβικά, δεδομένα με ένα πολυθέσιο, τετραθέσιο Νηπιαγωγείο 100 περίπου νηπίων. Αυτό δεν είναι απλά ένα Νηπιαγωγείο, αλλά κοινωνικό κέντρο προσχολικής αγωγής. Έχει αίθουσες για παιδίατρο, για ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, για νοσηλευτή, ξεχωριστές αίθουσες δραστηριοτήτων, αίθουσες ύπνου, χώρους παραγωγής φαγητού και χώρους αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στο κτίριο. Ο προϋπολογισμός των εργασιών που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του κτιρίου είναι 1,7 εκατ. ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναγνωρίζοντας έτσι η Πολιτεία τη σημασία του έργου και την αρτιότητα της μελέτης. Μέσα από αυτά τα χρήματα αυτού του προϋπολογισμού θα υπάρξει πλήρης εξοπλισμός έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε 100 παιδιά της περιοχής αυτής της Ενότητας των Συκεών να απολαύσουν υψηλού επιπέδου ποιοτικές παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».

Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κατ’ αρχήν χαιρόμαστε που ολοκληρώνεται μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δικαστικών ταλαιπωριών αυτό το σημαντικό έργο του δήμου μας, που θα δώσει και τη διάσταση που πρέπει αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται τα παιδιά για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.  Το συγκεκριμένο έργο έχει και μια ακόμη πτυχή. Στην περιπέτεια αυτή που ενεπλάκη ο δήμος μέσα από τη δικαστική διαμάχη με την εργολαβία, δυστυχώς για τον δήμο, όχι για τη διοίκηση, δυστυχώς για την υποδομή αυτή αλλά και για τα παιδιά που δεν χάρηκαν αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν που το έργο είχε πέσει σε τέλμα, συμμέτοχος ήταν και η αντιπολίτευση σε όλες της τις εκφάνσεις δημιουργώντας ένα κλίμα, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία άπλωνε τις ευθύνες στη διοίκηση αλλά και στους υπηρεσιακούς. Η απόλυτη δικαίωση και των υπηρεσιακών αλλά και της διοίκησης στη δικαστική διαμάχη, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα στα Τεχνικά Συμβούλια, στο ΣΥΠΟΘΑ και σε όλες τις δικαστικές αίθουσες που προσέφυγε η εργολαβία, είναι για μας το πιο σημαντικό παράσημο μέσα από αυτή τη διαδικασία».