Δεν είχε καλά - καλά χαράξει ο Θεός τη μέρα του όταν τρεις υφυπουργοί (ο Στ. Καλαφάτης, Εσωτερικών με αρμοδιότητες Μακεδονίας και Θράκης, ο Γ. Αμυράς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κι ο Ν. Χαρδαλιάς, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων) κι ένας περιφερειάρχης (ο Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας) βρέθηκαν στο Πυροφυλάκειο του Σέιχ Σου.

Στην ύπαιθρο έγινε αμέσως σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας. Γιατί; Επειδή είναι 12 Ιουνίου 2021 και, ακόμη, δεν έχουν καθαριστεί τα πρανή δρόμων και το περιαστικό δάσος, από τα κλαδιά και τους κομμένους κορμούς που μας προέκυψαν, κατά τις εργασίες απομάκρυνσης του φλοιοφάγου εντόμου.

Δήμαρχοι και Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχουν... βγάλει τα μαχαίρια. Πρώτος άρχισε τον πόλεμο ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Στις 7 Ιουνίου έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό όπου ζητούσε την παρέμβαση και κάθε δυνατή πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, των αρμόδιων Υπουργών, των αρχηγών των κομμάτων, των βουλευτών της πόλης, αλλά και κάθε αρμόδιου φορέα για την προστασία και διάσωση του μοναδικού πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, του περιαστικού δάσους του Σειχ Σου.

Χαρακτήριζε το περιαστικό δάσος «μπαρουταποθήκη» η οποία κινδυνεύει να ανατιναχθεί, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την «άμεση απομάκρυνση των ξερών κλαδιών και τον καθαρισμό των υπολειμμάτων της υλοτομίας», υπογραμμίζοντας ότι «κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δεν μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά, υπό αυτές τις συνθήκες» και ζητώντας «επείγουσα και γενναία χρηματοδότηση των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση και προστασία του δάσους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προώθησης των έργων καθαρισμού». Όπως, τόνιζε ο δήμαρχος «Θα είναι κρίμα αντί να προλάβουμε τον κίνδυνο, να τρέχουμε πίσω από αυτόν και την δύσκολη ώρα να παρακολουθούμε την καταστροφή αδυνατώντας να την αντιμετωπίσουμε», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς μέχρι στιγμής όλες οι ενέργειες προχώρησαν με πολύ αργά βήματα, ελάχιστα συνεργεία, περιορισμένη χρηματοδότηση και πολλές καθυστερήσεις (…) τη στιγμή που η παραμονή όλου αυτού του εύφλεκτου υλικού στο δάσος, συνιστά εγκληματική ενέργεια εις βάρος του περιβάλλοντος».

Η άμεσα υπεύθυνη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (σε αυτήν ανήκουν τα Δασαρχεία) απάντσε με μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνιζε πως η Αποκεντρωμένη διαχειρίστηκε το έκτακτο κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου, τονίζοντας πως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες.

Επισήμανε ότι, για τον λόγο αυτόν, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ζήτησε από τα μέσα Απριλίου τη συνδρομή των δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται το περιαστικό δάσος και των όμορων δήμων Θέρμης και Παύλου Μελά, για τη διάθεση μηχανικών μέσων (φορτηγά, φορτωτές) ως και του αντίστοιχου τεχνικού προσωπικού, με σκοπό την εκδάσωση των εν λόγω υπολειμμάτων. Και υπογράμμιζε:  «Επειδή μέχρι σήμερα κανένας Δήμος δεν απάντησε στο αίτημα για συνδρομή, δρομολογήθηκε η απευθείας ανάθεση μίσθωσης θρυμματιστικού για την ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων με το ποσό των 23.000 € που απέμειναν από την χρηματοδότηση των 500.000€, ποσό που δεν επαρκεί για τον θρυμματισμό όλων των υπολειμμάτων. Με τον θρυμματισμό των υπολειμμάτων εξαφανίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και επιπλέον εμπλουτίζεται το έδαφος με θρεπτικά συστατικά».

Και η ανακοίνωση, την οποία υπέγραφε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Δρ. Ιωάννης Σάββας, κατέληγε:



«Κάποιοι κάνουν μόνο θόρυβο! Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αντί γι΄αυτό να προσφέρουν τη βοήθεια που τους ζητείται σε τεχνικά μέσα. Καλώ για ακόμη μια φορά τους δήμους του συγκροτήματος να βοηθήσουν με φορτωτές, φορτηγά και ανθρώπινο δυναμικό στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κοπής για τα οποία δυστυχώς, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες. Η Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία και προς όφελος των πολιτών. Κανείς δεν δικαιούται να αφίσταται των υποχρεώσεων του και να μετατρέπεται σε δημόσιο κατήγορο».

Σημείωση: Όταν η Αποκεντρωμένη ζήτησε θρυμματιστικά μηχανήματα από τους δήμους, για να κάνει τη δουλειά, μόνον δύο είχαν απαντήσει θετικά... 

Δυο μέρες μετά (στις 11 Ιουνίου, λόγω, προφανώς, της... απεργίας στην οποία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι), τρεις δήμαρχοι (οι  Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζ. Κυρίζογλου, Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης και Κορδελιού-Ευόσμου Κλ. Μανδαλιανός) επανήλθαν. Κατηγόρησαν με κοινή ανακοίνωση την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι, ενώ αυτοί  ενέκριναν συνάψεις Προγραμματικής Σύμβασης με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης - Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ (ΑΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) για την εκτέλεση του έργου «Τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη (του κάθε δήμου) για την Ωρίμανση έργων προς υποβολή χρηματοδότησής τους στον άξονα της ΟΧΕ-ΒΑΑ του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘’Κεντρική Μακεδονία 2014 - 2020’’ και ορισμό μελών κοινής επιτροπής παρακολούθησης», η αποκεντρωμένη δεν ενέκρινε τις συμβάσεις. 

Μάλιστα, υπογράμμιζαν πως "είναι η ώρα τα σκουριασμένα και δυσκίνητα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού που κάνουν ότι μπορούν για να βρουν τον τρόπο και τις αιτιάσεις για να μην γίνει κάτι, να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, να βρουν τους τρόπους με τους οποίους να μπορεί να γίνει κάτι. Είναι ή δεν είναι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων; Θα είναι ή δεν θα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ανάπτυξής τους; Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να ανασύρετε οποιαδήποτε λεπτομέρεια που θα μπορούσε να αποτελέσει αιτιολογία ακύρωσης των αποφάσεων των συλλογικών μας οργάνων, ερμηνευόμενη αυθαίρετα και κατά το δοκούν, οι υπηρεσίες σας και εσείς έπρεπε να κάνετε εξαντλητική έρευνα ακριβώς για το αντίθετο. Όλοι γνωρίζετε τις σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι διευθύνσεις των Τεχνικών υπηρεσιών. Νομίζουμε δεν χρειάζεται αυτό να αναλυθεί περαιτέρω. Σε μια κρισιμότατη εποχή λοιπόν για την πατρίδα μας όλοι θα έπρεπε να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάταξης".

Όπως καταλαβαίνουν όλοι, τα λόγια ξεχείλιζαν και δουλειά δεν γινόταν. Έτσι, οι τρεις υφυπουργοί και ο περιφερειάρχης βρέθηκαν, πρωί - πρωί με την αυγούλα στο δάσος.

Εκεί, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε: «Βρεθήκαμε εδώ πιστοί σε μία αρχή την οποία υπηρετούμε εδώ και 16 μήνες: Μιλάμε λιγότερο, δουλεύουμε περισσότερο, δίνουμε λύσεις. Εξάλλου, η πολιτική είναι εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων. Τίποτα παραπάνω. Ως υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης αυτό που μπορώ να κάνω είναι να συνθέσω δυνάμεις για να δίνουμε λύσεις. Είναι πάγια αρχή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να δίνονται λύσεις, σε κάθε περίπτωση. Είτε κάποιοι κωλυσιεργούν, είτε όχι. Κι αυτό το αποδεικνύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το αποδεικνύουμε κι όσοι βρεθήκαμε εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνθέτουμε δυνάμεις. Θέλουμε συνεργασία. Στο τέλος της ημέρας όμως πρέπει να υπάρχει λύση. Και σ΄αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση η οποία δεν θα είναι μονάχα γι΄αυτό το καλοκαίρι αλλά όπως ειπώθηκε και από τον κ. Υφυπουργό θα υπάρχει μια ετήσια μέριμνα ώστε να μην αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στο μέλλον. Ήταν σημαντική η συμβολή των συναδέλφων Υπουργών κ.κ. Χαρδαλιά και Αμυρά και βεβαίως η συνεργασία με τον κ. Περιφερειάρχη  και τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε: «Η περιφέρεια μαζί με την πολιτική προστασία και το υφυπουργείο περιβάλλοντος εδώ και έναν μήνα αποφασίσαμε να δώσουμε λύση. Ξεκινάμε από Δευτέρα τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, 3.500 στρέμματα, είναι μεγάλο πρόβλημα. Ενισχύονται οι περιπολίες στο Σέιχ Σου. Έχουμε ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο, το οποίο είναι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και μπαίνει σε ετοιμότητα για περιοχές επικινδυνότητας όπως το Σέιχ Σου και η Χαλκιδική».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά,  έχει εγκριθεί κονδύλι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον καθαρισμό των δασών σε όλη την επικράτεια.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε σχετικά πως «όταν αντιληφθήκαμε ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν σπεύσει όλο αυτό το διάστημα να καθαρίσουν το δάσος αναλάβαμε δράση και συνεργαστήκαμε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Μετά από αυτό απομένει να δούμε αν θα καθαριστεί το Σέιχ Σου.