Δίπλα σε ασυνόδευτα και κακοποιημένα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, βρέθηκε ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με την ευκαιρία και της ολοκλήρωσης των εργασιών στο κτίριο που πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Περήφανος για το έργο που γίνεται στον ξενώνα και συγκινημένος δήλωσε κατά την επίσκεψη του ο κ.Πάιατ, ο οποίος συνομίλησε για αρκετή ώρα με τα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή. Τους ρώτησε για τη ζωή και τα όνειρά τους και περιηγήθηκε στους χώρους, επισκεπτόμενος, μάλιστα και διαμερίσματα ωφελούμενων. Σε ένα απ΄αυτά τον περίμενε η 17χρονη Μπράντυ από τη Σομαλία η οποία του έκανε δώρο έναν πίνακα που ζωγράφισε. Ο κ.Πάιατ, ζήτησε να μάθει από το κορίτσι λεπτομέρειες για το πώς βρέθηκε στην Ελλάδα και άκουσε την 17χρονη να του αφηγείται όλη τη διαδρομή της μέχρι να φτάσει στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα και να βρει καταφύγιο σε δομή της ΑΡΣΙΣ.

«Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015, είδα τους Ελληνες να δείχνουν μεγάλη φιλοξενία, μεγάλο φιλότιμο και γενναιοδωρία σε όσους ήρθαν στην Ελλάδα. Είναι μια πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος απ΄αυτό που είναι ξεκάθαρα μια προσφυγική πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση» τόνισε ο κ.Πάιατ.

Σημειώνεται, ότι η Αμερικανική Αποστολή στην Ελλάδα, διαμέσου του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, έδωσε τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στην καθημερινότητα των 20 παιδιών και εφήβων σε κίνδυνο που φιλοξενούνται στο "Σπίτι της ΑΡΣΙΣ" στο Ωραιόκαστρο.

Με χρηματοδότηση ύψους 25.000 δολαρίων έγιναν μετατροπές που επιτρέπουν την πρόσβαση στο κτίριο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, καλύφθηκαν οι εργασίες μετατροπής της οικιακής κουζίνας του ξενώνα σε επαγγελματικού τύπου - ώστε να υποστηρίζονται εκ των ενόντων οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών - και καλύφθηκε εξοπλισμός σε οικιακά είδη, όπως πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων, ηλεκτρική σκούπα και ηλεκτρικό σίδερο.