Στις εργασίες της 15ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, που συντελέστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 3 και 4 Ιουνίου 2021, μετείχε η ελληνική κοινοβουλευτική  αντιπροσωπεία, με τους βουλευτές κ. κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) ως επικεφαλής, Μάξιμο Σενετάκη (ΝΔ) και Κώστα Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ).

Τα κυρίως θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών των τριών Μόνιμων Επιτροπών ήταν: τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, οι πολιτικές για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, οι κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στη Μεσόγειο, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ έναν κόσμο όλο και πιο ψηφιοποιημένο και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Κέλλας, μιλώντας για τα προβλήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συστηματική υπονόμευση της ασφάλειας από την Τουρκία, η οποία δρα ως αποσταθεροποιητικός παράγων, τροφοδοτώντας συγκρούσεις και επιχειρώντας τον επανασχεδιασμό της γεωγραφίας και την αλλαγή των συνθηκών που η ίδια έχει υπογράψει. Απέναντι σ’ αυτή τη συμπεριφορά, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας περιέγραψε την αντίδραση της Ελλάδας, η οποία προστατεύει την εθνική της κυριαρχία και καλεί όλες τις χώρες να αναπτύξουν νοοτροπία διαλόγου, εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή βάσει του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα τόνισε την ανάγκη επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που προβλέπει σε όλες του τις αποφάσεις και σε όλα του τα ψηφίσματα τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως το μόνο πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης.  Ακόμη, μιλώντας για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε ότι θα πρέπει να υπηρετεί μια συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική με δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από οποιονδήποτε.

Τέλος, χαιρέτισε την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης διεθνούς πρωτοβουλίας προς επίτευξη πολιτικής λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες βουλευτές της Συνέλευσης να εργαστούν για τη μείωση των εντάσεων και τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την περιοχή.

Ο κ. Σενετάκης τοποθετήθηκε στην ενότητα για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, λέγοντας ότι η πανδημία δείχνει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.  Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις.  Παρουσίασε συνοπτικά τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση, μίλησε για το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού που διεξάγεται με ιδιαίτερη επιτυχία, για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες της Μεσογείου, μέσω των οποίων επιδιώκεται η προώθηση συμπράξεων και συνεργιών, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών στο πεδίο της Επιχειρηματικότητας.

Υπογράμμισε την ανάγκη βιωσιμότητας των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί η υφιστάμενη συνεργασία της Συνέλευσης με διεθνείς φορείς όπως ο ΟΟΣΑ, ο ΠΟΕ και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) η οποία θα συμβάλει στην ανεύρεση νέων τρόπων υποστήριξης των μικρών, μεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για μια σημαντική εργασιακή μεταρρύθμιση, που εξυπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς και έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας τους συμμετέχοντες να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, η οποία είναι μια ασφαλής υγειονομικά χώρα κι ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός.

Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  σ’ έναν κόσμο όλο και περισσότερο ψηφιακό, λέγοντας ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση -και η ψηφιακή εποχή στην οποία βρισκόμαστε ήδη- μεταβάλλει τις ισορροπίες που γνωρίζαμε και, γι’ αυτόν το λόγο, απαιτείται δημοκρατική κινητοποίηση και εγρήγορση, ώστε η χρήση των νέων τεχνολογιών να μην αποβεί σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, αναφέροντας για παράδειγμα τον κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, τα οποία χρησιμοποιούνται με αθέμιτο τρόπο από εταιρείες για ανταγωνιστικούς και εμπορικούς σκοπούς. Υπογράμμισε την ανάγκη νομοθέτησης των κατάλληλων νομικών οχυρών, τα οποία πρέπει να «παντρευτούν» με τα παραδοσιακά θεμελιώδη δικαιώματα.

Τόνισε, ακόμη, ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει η εκπαίδευση, καθώς και η επιμόρφωση, προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, διέκρινε ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών και οι δυνατότητες που αυτές προσδίδουν στην επιστήμη μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι μείζονα πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέου Προεδρείου για την επόμενη 2ετία.  Πρόεδρος εξελέγη ο Ιταλός βουλευτής κ. Gennaro Μigliore.

Στη Συνέλευση μετείχαν τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στη Σύνοδο, πέραν των κοινοβουλευτικών αποστολών των χωρών-μελών της, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών.