Η εταιρία Watchfinder & Co., η οποία ιδρύθηκε το 2002 και έχει καθιερωθεί ως ο ιδανικός “προορισμός” για όσους θέλουν να πουλήσουν ή να αγοράσουν premium μεταχειρισμένα ρολόγια, μόλις κυκλοφόρησε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς το ποσοστό των “ξεχασμένων” πολυτελών ρολογιών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην παγκόσμια αγορά.
Η έρευνα της εταιρείας διεξήχθη σε 26.714 ιδιοκτήτες πολυτελών ρολογιών (ξεκινώντας από τους ιδιοκτήτες ρολογιών άνω των 1.300 δολαρίων), και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συνολική αξία των ρολογιών τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η αγορά του Χονγκ Κονγκ κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στις ετήσιες εξαγωγές ελβετικών ρολογιών, το 2020 η αγορά της Κίνας ήταν αυτή που βρέθηκε στην πρώτη θέση, ενώ το Χονγκ Κονγκ μετακόμισε στην τρίτη θέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν στην δεύτερη θέση. Στο Χονγκ Κονγκ, ένας λάτρης της ωρολογοποιίας έχει περίπου πέντε πολυτελή ρολόγια, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 2,1. Αυτό ωστόσο που όλες οι αγορές είχαν κοινό, είναι ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες ρολογιών έχουν τουλάχιστον ένα ρολόι που δεν φορούν ποτέ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 47,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν τουλάχιστον ένα ρολόι πολυτελείας που δεν φορούν και το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν την τρέχουσα αξία του ρολογιού τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν μια μικρή περιουσία και δεν το γνωρίζουν.
Ο Arjen Van de Vall, διευθύνων σύμβουλος της Watchfinder & Co., δήλωσε: “Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών ρολογιών σε όλο τον κόσμο παρακολουθεί πολύ στενά την αξία των ρολογιών τους, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα τι αξίζει το ρολόι τους αυτή την στιγμή. Είναι ευρέως γνωστό ότι ένα Rolex, ένα Omega ή ένα Patek Phillipe είναι πιθανό να αξίζει αρκετά χρήματα, αλλά υπάρχουν επίσης ρολόγια που είναι κατασκευασμένα από λιγότερο γνωστούς ωρολογοποιούς, τα οποία μπορει να έχουν μεγάλη αξία. Όσοι λοιπόν έχετε κληρονομήσει ένα ρολόι ή έχετε ένα ρολόι που δεν φοράτε πλέον, σας ενθαρρύνουμε να μάθετε την αξία του, ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν θα το διατηρήσετε, θα το πουλήσετε ή θα το ανταλλάξετε με κάτι νέο.”

 

perpetual.gr