Αν η περιφορά Επιταφίου εφέτος ήταν περίεργη, πού να δείτε τι έγινε στην Ανάσταση!

Ήταν 9 το βράδυ (πριν λίγο, δηλαδή), όταν στις εκκλησιές ακούστηκε το Χριστός Ανέστη. Θυμήθηκα τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Από εκείνα είχα μάθει ότι, στις εσχατιές της ελληνικής γης, οι παπάδες, τέτοια μέρα, ξεκινούσαν και πήγαιναν σε ένα ένα τα εκκλησάκια, για να καταλήξουν στη μεγάλη εκκλησιά. Κι έτσι, υπήρχαν χωριά που άκουγαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου στις... 7 το απόγευμα κι άλλα ακριβώς τα μεσάνυχτα.

Ήταν στον Ελληνικό Στρατό, εκείνο το μακρινό 1986, όταν άκουσα το Χριστός Ανέστη σε εκείνη τη μονάδα της Κομοτηνής στις ... 6 το απόγευμα, για να προλάβει ο στρατιωτικός ιερέας να βρεθεί σε όσες μονάδες γινόταν περισσότερο.

Απόψε, ήταν η... τρίτη (και φαρμακερή;)! Ακούσαμε το Χριστός Ανέστη νωρίς - νωρίς, από τα μπαλκόνια μας οι περισσότεροι και περιμένουμε να πάει 12 να... φάμε τη μαγειρίτσα!

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν λίγο περίεργες. Αρκετοί ήταν αυτοί που... ακόμη πήγαιναν στις εκκλησιές όταν είχε ειπωθεί το "Χριστός Ανέστη" κι έπαιρναν το Άγιο Φως από όσους... είχαν προλάβει. Όσο για τους... μερακλήδες με τα βαρελότα, αυτοί βρήκαν την καλή τους χαρά. Μία τα άναψαν στις 9, μία στις 9.30 και είμαι σίγουρος ότι θα τα ξανανάψουν και τα μεσάνυχτα, για να τηρήσουν το έθιμο...

Την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης με την οικογένειά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

Χριστός Ανέστη! Και του χρόνου με υγεία!

Δ.Ι.Ασ.