Η εισαγγελία του Σαν Ιζίντρο, προάστιο του Μπουένος Αϊρες, μετέτρεψε σε ανθρωποκτονία από πρόθεση την κατηγορία για τους επτά εμπλεκόμενους στην υπόθεση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα, που αν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 8 έως 25 χρόνια.

Η εισαγγελία θεωρεί ότι ο θάνατος του «Θεού» δεν οφείλεται σε επαγγελματικό παράπτωμα ή αμέλεια εκ μέρους της ιατρικής ομάδας του άλλοτε «χρυσού αγοριού», αλλά εκτιμά πως οι γιατροί και το προσωπικό πουτ φρόντιζε τον Μαραντόνα δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν το θάνατό του.

«Μετά από τόση αδικία, το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μέλος της εισαγγελικής αρχής του Σαν Ιζίντρο, υπεύθυνο για την έρευνα.

«Οι ενδείξεις που παρουσίασε ο Μαραντόνα για τον κίνδυνο να πεθάνει, που παρουσίασε, αγνοήθηκαν», ανέφεραν στην έκθεση τους 20 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των ιατροδικαστικών παθολόγων που πραγματοποίησαν την αυτοψία, αλλά και ειδικοί από διάφορους ιατρικούς κλάδους, επισημαίνοντας πως η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα «αλλοιώθηκε από ελλείψεις».

Ο Μαραντόνα, που αντιμετώπιζε αρκετά ιατρικά προβλήματα, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή στις 25 Νοεμβρίου 2020, λίγες εβδομάδες μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο από το νευροχειρουργό Λεοπόλντο Λούκε, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας θρόμβος.

Οι επτά κατηγορούμενοι είναι ο Λούκε, η ψυχίατρος Αγκουστίνα Κοσάκοφ, ένας ψυχολόγος, δύο νοσοκόμοι (ένας άνδρας και μια γυναίκα) που βρίσκονταν στο πλευρό του Μαραντόνα, ο επόπτης αυτών των νοσοκόμων και ο συντονιστής ιατρός για νοσηλεία στο σπίτι.