Ο Τούρκος αρχιμαφιόζος, Alaattin Çakıcı, προσέφερε την προσωπική του υποστήριξη στο μπλοκ της "Λαϊκής Συμμαχίας", δηλαδή στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και στο ακροδεξιό Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) του Μπαχτσελί ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023. "Αν η συμμαχία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία θα ανέβει στα 18.000 δολάρια", υποστήριξε ο Çakıcı σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter την Παρασκευή.  Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας ήταν 9.042 δολάρια το 2019 και 8.934 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μειούμενο σταδιακά από τα περίπου 12.000 δολ. το 2013.

Στην επιστολή του, ο Çakıcı σχολίασε επίσης τις δημόσιες δηλώσεις του καταδικασμένου μαφιόζου Sedat Peker, που δέσποσαν στα πρωτοσέλιδα στην Τουρκία αλλά και σε διεθνή μέσα. τις προηγούμενες ημέρες. Ο Peker με βίντεο που ανέβασε στο YouTube κατηγόρησε υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης του Ερντογάν για συνδιαλλαγή με τον υπόκοσμο.

Το να επαναφέρουμε από το παρελθόν στη σημερινή ατζέντα τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι παραδίδουμε τα όπλα στα χέρια του παράνομου Κινήματος του Γκουλέν, μιας ομάδας που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, σημείωσε στην επιστολή του ο Çakıcı σχολιάζοντας τις κατηγορίες του Peker.  "Όταν έρθει η ώρα, το κράτος μας θα κλειδώσει όσους έχουν μολυνθεί με κάθε είδους παράνομη βρωμιά όπως τους αξίζει, και θα καθαρίσει τα σωθικά του από εκείνους που συνεργάζονται με αυτούς τους ανθρώπους στις κρατικές θέσεις", συνέχισε ο Çakıcı.

Ποιος είναι ο αρχιμαφιόζος που πίνει νερό στο όνομα του Ερντογάν

Ο Çakıcı απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον Απρίλιο του περασμένου έτους ως μέρος ενός νομοσχεδίου που υπέγραψε ο Ερντογάν για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά τη διάρκεια του COVID-19. Είχε κεντρικό ρόλο στο λεγόμενο "σκάνδαλο Susurluk", που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το οποίο αποκάλυψε τη συνεργασία συμμοριών της τουρκικής μαφίας με κρατικούς αξιωματούχους.  Ο Çakıcı ανέβηκε τα σκαλιά της τουρκικής μαφίας τη δεκαετία του 1980 και το 1995 κατηγορήθηκε ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο θανάτου για τη γυναίκα του. Διέφυγε στο εξωτερικό.

Από την άλλη, ο Peker καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ετών το 2007 για κατηγορίες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ληστείας και πλαστογράφησης. Εγκατέλειψε την Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020 υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Ο Peker διοργάνωνε εκλογικές καμπάνιες για την κυβέρνηση Ερντογάν το 2017 και το 2018.

Μια σχέση από τα παλιά...

Ο "συγχρωτισμός" των μαφιόζων και μερίδας Τούρκων πολιτικών δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη στη δεκαετία του 1970 οι συμμορίες της τουρκικής μαφίας βοηθούσαν τους ακροδεξιούς να συγκρουστούν στον δρόμο με τις αριστερές οργανώσεις. Η πολιτική αστάθεια κατέληξε στο στρατιωτιό πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν το 1980. Η μαφία, όμως, έχει επανέλθει στη σύγχρονη Τουρκία ειδικά από τη στιγμή που Ερντογάν και Μπαχτσελί έδωσαν τα χέρια (Φεβρουάριος 2018). Από αυτό το ορόσημο, μαφιόζοι όπως ο Çakıcı και ο Peker έχουν επιστρέψει στη δημόσια σφαίρα.

Πηγή: ahvalnews.com