Σε μεγάλο στοίχημα αναδεικνύεται το άνοιγμα του οδικού τουρισμού τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στ. Καλαφάτης είχε χθες, Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ξενοδόχων από Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο.

Το "αγκάθι" είναι το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών. Οι ξενοδόχοι ζήτησαν να ανοίξει οπωσδήποτε ο σταθμός των Ευζώνων, για να αποφορτιστούν οι άλλες είσοδοι και να γίνουν όσα έργα υποδομής είναι δυνατό να γίνουν στη Νυμφαία, καθώς εκείνη η είσοδος δεν διαθέτει ούτε... τουαλέτα.

"Δύσκολη εξίσωση με πολλούς αγνώστους χ" χαρακτήρισε την κατάσταση ο κ. Καλαφάτης. Κι όταν οι, επίσης συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη περιφερειάρχες Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας υπογράμμισαν την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια Υγεία, τους απάντησε πως "οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, συνεπείς και συνεχείς".

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο υφυπουργός Εσωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι, ήδη, το υπουργείο του, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αναζητούν τρόπο να σκανάρονται όλα τα έγγραφα των εισερχόμενων στη χώρα με έναν τρόπο, ώστε να μη χρειάζονται διαφορετικά μηχανήματα και προκαλούνται καθυστερήσεις.

"Κράχτες" χαρακτήρισε τους πρώτους τουρίστες ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, υπογραμμίζοντας πως το δεύτερο κύμα επισκεπτών θα επηρεαστεί από όσα γραφτούν στα σόσιαλ μίντια από το πρώτο κύμα. Τόσο ο κ. Θάνος όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, υπογράμμισαν ότι η τάση στον τουρισμό είναι οι μετακινήσεις με Ι.Χ., τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα κι όχι με μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω του φόβου του κορωνοϊού. Ο τελευταίος ζήτησε από την συμμετέχουσα στην τηλεδιάσκεψη διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, εκτός από το άνοιγμα των Ευζώνων, να αξιοποιηθεί και το τελωνείο Ορμενίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων, ζήτησαν να ισχύσουν τα ίδια σε όλες τις πύλες εισόδου, τόσο τις οδικές, όσο και τις αεροπορικές. "Να μην ξαναδούμε το φαινόμενο τσάρτερ να προσγειώνονται χωρίς μέτρα στα νησιά και στα οδικά σύνορα οικογένειες να συνωστίζονται σε ουρές χιλιομέτρων για να κάνουν τεστ", σχολίαζαν, χαρακτηριστικά, ξενοδόχοι από τη Δυτική Μακεδονία, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης.

Μ.Β.