Την Καλαμαριά, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί ξεριζωμένοι Πόντιοι, επισκέφθηκε συμβολικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από το τουρκικό καθεστώς.

O πρωθυπουργός έφυγε με δύο δώρα: Το αντίγραφο - μινιατούρα ενός καραβιού όπως αυτά που έφερναν τους πρόσφυγες στην Καλαμαριά και μια αεροφωτογραφία της περιοχής μετά την εγκατάσαση των προσφύγων. Επίσης, πήρε κι ένα κουτί με δώρα από τους Πόντιους που οργάνωναν εκδήλωση Μνήμης έξω από το Δημαρχείο. Αλλά και ο πρωθυπουργός άφησε τα δικά του δώρα: Την... διάνοιξη της Πόντου και τη διαβεβαίωση ότι οι χώροι στο "Παλατάκι" και στο Κόδρα θα διατεθούν για το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μόλις έφτασε στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Καλαμαριάς Ιωάννης Δαρδαμανέλης και ο υφυπουργός Μακεδονίας & Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και μία κοπέλα με ποντιακή ενδυμασία η οποία του πρόσφερε ανθοδέσμη.

Αμέσως κατευθύνθηκε στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη (από την Τραπεζούντα) όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στη σύντομη συζήτηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο κυριάρχησε το θέμα της πανδημίας κι η ανάγκη τήρησης των μέτρων. Τονίστηκε η συμβολή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχει μεγάλη σημασία και ο λόγος των φωτισμένων ιεραρχών να στηρίζουν σε αυτή την κατεύθυνση».

«Χαιρόμαστε που το πρόγραμμα "Ελευθερία" πάει πολύ καλά και παίρνετε τα εύσημα και από τον λαό», τόνισε ο κ. Ιουστίνος ενώ ο δήμαρχος επισήμανε: «Ο Σεβασμιώτατος, με λογικό λόγο προς το ποίμνιο, νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ και με τις συνθήκες που έχουν τηρηθεί όλο αυτό το διάστημα και το Πάσχα, αλλά και συνολικά».

«Η εμπειρία μάς λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε αρχίζουμε βλέπουμε προβλήματα. Άρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια περπάτησε μέχρι το δημαρχείο και στη διάρκεια της διαδρομής συνομίλησε με πολίτες, που εκείνη την ώρα περνούσαν από εκεί ή έπιναν τον καφέ τους, και το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πανδημία και η τήρηση των μέτρων προστασίας. Άλλοι τον χειροκρότησαν και άλλοι έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του.

Στην είσοδο του δημαρχείου τον υποδέχθηκαν νέες και νέοι με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες και του προσέφεραν τη σημαία του Πόντου.



Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο γραφείο του δημάρχου, όπου συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου Καλαμαριάς.

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που επισκέπτομαι σήμερα τον Δήμο της Καλαμαριάς, αυτήν την ξεχωριστή ημέρα. Μια Ημέρα Μνήμης που θυμόμαστε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κατατρεγμένοι ήρθαν και σε αυτήν την πόλη, την έχτισαν με πολύ κόπο, με πολύ ιδρώτα και τιμάμε την μνήμη τους όχι μόνο συνεχίζοντας τον αγώνα για ιστορική δικαίωση αλλά βάζοντας και εμείς ένα λιθαράκι για τη συνολική πρόοδο του τόπου», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτηση του.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός επισκέπτεται την Καλαμαριά και μάλιστα την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Ανέφερε ότι η Καλαμαριά έχει πολλά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο στην περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν χωρίς να χρειάζονται μεγάλα κονδύλια.

«Έχουμε μια νέα δημοτική αρχή στον Δήμο Καλαμαριάς και πιστεύω ότι ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει συνολικά στην πόλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εμείς ως κεντρικό κράτος είμαστε εδώ για να συζητήσουμε -πάντα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού- να κάνουμε μια λογική κατανομή αρμοδιοτήτων ποια είναι τα έργα που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση, την Περιφέρεια, φορείς όπως το υπερταμείο και οι ελεγχόμενες από αυτό ανώνυμες εταιρίες του Δημοσίου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές. Και, βέβαια, σε ένα Δήμο με τόση μεγάλη ομορφιά -που αποτελεί φυσική συνέχεια του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης- να μπορέσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά να ανοίξουμε την πόλη προς την θάλασσα. Έχουμε στη διάθεσή μας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εργαλεία όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το οποίο και ζητάμε από τους Δήμους να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταθέτοντας ώριμες και εφαρμόσιμες προτάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως «συνολικά ως κυβέρνηση -καθώς πια αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση ανάπτυξης- διαθέτουμε και εμείς κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε σε κεντρικές υποδομές».



Ακόμη, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και παρατήρησε: «Έχουμε στη διάθεσή μας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εργαλεία όπως το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" το οποίο και ζητάμε από τους δήμους να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταθέτοντας ώριμες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Και βέβαια συνολικά ως κυβέρνηση -καθώς πια αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση ανάπτυξης- διαθέτουμε και εμείς κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε σε κεντρικές υποδομές. Το έχουμε εξάλλου κατά κόρον στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τα ειδικά ζητήματα, τις ειδικές προκλήσεις που έχει ο Δήμος Καλαμαριάς».

Στη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε το ζήτημα της διάνοιξης του τμήματος της οδού Πόντου, από την Καυκάσου έως την Ικάρων (Περιφερειακή Τάφρο). Πρόκειται για οδικό άξονα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κεντρική αστική αρτηρία, ενώ στο αδιάνοικτο τμήμα έχουν κατασκευαστεί τρεις σταθμοί της επέκτασης του Μετρό (Αρετσού, Κρήνη και Μίκρα). Πέραν της εξυπηρέτησης των σταθμών η διάνοιξη συνδυάζεται και με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή.

Σχετικά με το πρώην στρατόπεδο Κόδρα και το Κυβερνείο, σημειώθηκε ότι θα αναζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι χρήσης και αξιοποίησης του χώρου προς όφελος των πολιτών, με παράλληλη προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ για την Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού), που υπάγεται στο υπερταμείο (TAIΠΕΔ) και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τονίστηκε ότι οι όροι θα τεθούν άμεσα προς διαβούλευση.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρήγορης Δ. Δημητριάδης, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, η γενική γραμματέας του Δήμου Ελένη Φύκα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κυρατζής.