"Έκτρωμα" χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να ενισχύσει όσους εκλέγονται δήμαρχοι και να μην έχουμε φαινόμενα όπως αυτό στο δήμο Θεσσαλονίκης, με την πρώτη παράταξη να μην μπορεί να διοικήσει, αν δεν πάρει με το μέρος της εκλεγμένους με... άλλες παρατάξεις. Παρόλα αυτά, η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" υποστηρίζει ότι το νέο νομοσχέδιο παραβιάζει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και μειώνει τον πλουραλισμό.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Αύριο συζητιέται στη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα μελανότερα σημεία του αποτελούν η μείωση του αριθμού των αιρετών μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, η κατάργηση του 50%+1 με επιβολή του 43%+1 στην εκλογή της πρώτης παράταξης, η επαναφορά της κατανομής των εδρών στα 3/5 υπέρ της πρώτης παράταξης και η επιβολή του 3% ως πλαφόν εισόδου. Ταυτόχρονα, αποδυναμώνονται τα συμβούλια και ενισχύεται υπέρμετρα η Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Πρόκειται για ρυθμίσεις που παραβιάζουν την «αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου», μειώνουν τον πλουραλισμό και τις δυνατότητες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθιστούν αυταρχικότερο το σύστημα αυτοδιοίκησης και “διακοσμητικές” τις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Σε μια περίοδο περιορισμών των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, η οποία σύρεται από πολιτικά στελέχη ακροδεξιάς προέλευσης, προξενεί αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια φίμωσης κάθε κριτικής φωνής ακόμα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αντί να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, να εξυγειανθούν τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων και των Περιφερειών και να ενισχυθούν με μέσα και προσωπικό ώστε να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και δυσκολότερες προκλήσεις της εποχής μας, η κυβέρνηση επιλέγει την αποδυνάμωσή τους, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των λειτουργιών τους και τον περιορισμό της δημοκρατικής έκφρασης και του κριτικού ελέγχου. 

Καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα να ασκήσει πιέσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, ώστε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να υπάρξει ένα σχέδιο πιο συνεπές με τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας και της Ευρώπης. Διαφορετικά, θα θεωρηθεί συνυπεύθυνος στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης".