Παραμονή της μαύρης επετείου και ο δήμος Καλαμαριάς χαράζει στην καρδιά της πλατείας του το σύμβολο G της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Μαυροντυμένες γυναίκες ανάβουν θρηνώντας 353 κεριά στη μνήμη των  353.000 θυμάτων(φωτογραφία), την ώρα που παραδοσιακά νταούλια κι ένας κεμεντζές δίνουν τον ρυθμό σε Πόντιους λεβέντες, με παραδοσιακές φορεσιές, που χορεύουν έναν Πυρρίχιο, γύρω από τα αναμμένα κεριά και τις μαυροντυμένες γυναίκες.

Σήμερα ανήμερα της 19ης Μαΐου, με τις σημαίες μεσίστιες το Δημαρχείο «ντύνεται»  με τα λάβαρα των τεσσάρων ποντιακών συλλόγων της Καλαμαριάς, ενώ ένα γιγάντιο οκτάμετρο πανό κοσμεί την πρόσοψή του.

Στις  10 το πρωί έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Μακαριστού Μητροπολίτου Χρυσάνθου, παρουσία του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Για τους προγόνους μας, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη μάνα γη, ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς, κ.κ Ιουστίνος και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, απέτιναν  φόρο τιμής με τη ρίψη στεφάνων στα νερά της θάλασσας της Αρετσούς.

Στις 8 το βράδυ καλούνται οι δημότες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, με τις καμπάνες του δήμου να ηχούν πένθιμα στη μνήμη αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα. 

«353 χιλιάδες άσβεστα κεριά είναι οι ψυχές των προγόνων μας, που ζητούν δικαίωση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν τους ξεχνούμε,  τους τιμούμε,  το ζητάμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Δείτε το βίντεο: