Η οργάνωση Veteran Intelligence Professionals for Sanity (Βετεράνοι των Μυστικών Υπηρεσιών για τη λογική), οι οποίοι είναι μια σκιώδης αλλά ογκώδης ομάδα πρώην εργαζόμενων στις μυστικές υπηρεσίες εξέδωσε ένα γράμμα-μνημόνιο (memorandum) προς τον Τζο Μπάιντεν με στόχο να αποφύγει την κλιμάκωση με τη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο. Του υπενθυμίζουν βέβαια 2 αρκετά άβολες αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και άρα το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ φυσικά δεν θα ισχύει στην περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το άρθρο 5 ότι εάν μια σύμμαχη χώρα του ΝΑΤΟ είναι θύμα ένοπλης επίθεσης, τότε κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρήσει αυτήν την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Με λίγα λόγια η οργάνωση V.I.P.S. λέει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι πιθανά να βρεθεί μόνος του στην Ουκρανία χωρίς συμμάχους.
Η δεύτερη άβολη αλήθεια που λένε οι βετεράνοι, είναι ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει να εκκινήσει πόλεμο στην Ουκρανία, αν η Ουκρανία αφεθεί να αυξήσει τις πολεμικές της δραστηριότητες και ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν το φιάσκο του 2008 στον Πόλεμο της Νότιας Οσσετίας. Τότε, η Γεωργία, πιστεύοντας ότι θα τη συνδράμει στρατιωτικά η Αμερική, ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσσετία και η Ρωσία απάντησε με εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά και συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις. Το ΝΑΤΟ σφύριξε αδιάφορα -παρόλο που είχε πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κατά παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ- και το αποτέλεσμα ήταν να χαρακτηριστούν αυτόνομες οι περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας και να περάσουν στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.