Άμεση ήταν η ρωσική απάντηση στην αμερικανική και καναδική ΝΟΤΑΜ για την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία(!) και η οποία ξεκινά από τις 2 Απριλίου του 2021 και λήγει  σε ένα έτος δηλαδή στις 2 Απριλίου του 2022!Όπως ανακοινώθηκε, αμέσως μετά η Ρωσία εξέδωσε σειρά δικών της δική ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις της Αεροπορίας, η οποία όμως περιλαμβάνει και μεγάλο μέρος του ουκρανικού εναέριου χώρου! Η ΝΟΤΑΜ λήγει στις 15 Απρίλιου αλλά θεωρείται σίγουρο ότι αυτή θα ανανεώνεται τακτικά από τις ρωσικές αρχές.Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Leonid Kravchuk, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της χώρας στη μετα-σοβιετική εποχή προειδοποίησε τη Ρωσία πως οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης θα είχε τραγικές συνέπειες για την ίδια την Ρωσία.
«Το σενάριο μιας ρωσικής επίθεσης θα ήταν τραγικό για την Ρωσία. Πρώτον η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για μια τέτοιας έκτασης επιχείρηση. Δεύτερον γνωρίζει πολύ καλά πως μια τέτοια περίπτωση θα είχε τραγικές συνέπειες για την ίδια.».
Ο ίδιος σημείωσε πως αφενός η Ρωσία δεν θα τολμήσει μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση καθώς η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη πλέον στρατιωτικά και αφετέρου γιατί  έχει την αμέριστη στήριξη της Δύσης.