Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοπρατηθεί πάρα πολλά ουίσκι, για τα οποία οι “σοβαροί” συλλέκτες ήταν διατεθιμένοι να δώσουν μια μικρή περιουσία, λίγα ωστόσο μπορούν να συγκριθούν με αυτό το μπουκάλι Old Ingledew Whisky που έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί αυτό το καλοκαίρι.

Το συγκεκριμένο μπουκάλι ουίσκι, το οποίο θα πουληθεί από το Skinner Auctioneers αυτό τον Ιούνιο, πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο στον κόσμο. Μια πρόσφατη εργαστηριακή δοκιμή έδειξε ότι το Old Ingledew, που αρχικά θεωρήθηκε ότι χρονολογείται από το 1850, πιθανότατα εμφιαλώθηκε μεταξύ του 1763 και του 1803. O Joseph Hyman, ο οποίος είναι ο ειδικός στα οινοπνευματώδη του οίκου δημοπρασιών, συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για να αναλύσουν ένα δείγμα του ουίσκι νωρίτερα φέτος, προκειμένου να δουν πότε εμφιαλώθηκε. Η δοκιμή έδειξε ότι εμφιαλώθηκε μεταξύ του 1763 και του 1803, την περίοδο της εξέγερσης του ουίσκι που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Old Ingledew, το οποίο εμφιαλώθηκε από τους Evans & Ragland στην πόλη Λα Γκραντζ της Τζόρτζια, κάποτε ανήκε στον χρηματιστή της Wall Street, John Pierpont Morgan, ο οποίος το απέκτησε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην πολιτεία. Σύμφωνα με τον Hyman το ουίσκι αυτό έχει μια συναρπαστική ιστορία, δεδομένου ότι δεν εμφιαλώθηκε σε κάποιο οινοπνευματοποιείο που καταστράφηκε στον πόλεμο, αλλά σε ένα παντοπωλείο, ακριβώς όπως και το σκοτσέζικο ουίσκι Johnnie Walker. Ο γιος του Morgan, Jack, χάρισε το μπουκάλι αυτό στον κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, James Byrnes, στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Δύο άλλα ίδια μπουκάλια ουίσκι δόθηκαν στον Franklin D. Roosevelt και τον Harry S. Truman, αλλά αυτό είναι το μόνο που σώζεται.

Το Old Ingledew Whisky εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 20.000 εως και 40.000 δολάρια, αλλά με την ιστορία του, δεν θα εκπλαγούμε αν πουληθεί για περισσότερα χρήματα.

https://perpetual.gr/

\