«Η Εγνατία Οδός, σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που τους απαλλάσσει από διόδια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων Θεσσαλονίκη - Έδεσσα και Δράμα - Αμφίπολη, που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δημοπράτηση συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τα συγκεκριμένα έργα για 27 χρόνια

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στην προεκλογική ομιλία στην Πέλλα το 2019 είχε αναλάβει τη δέσμευση πως θα ολοκληρώσει την "πολύπαθη" οδική σύνδεση της Έδεσσας με τη Θεσσαλονίκη και τον Σεπτέμβριο του 2019, από το βήμα της ΔΕΘ, είχε πει ότι ο δρόμος Δράμα - Αμφίπολη έχει μελετηθεί και δημοπρατείται εντός 18 μηνών και σημείωσε: 

"Οπως σας υποσχέθηκα 18 μήνες μετά είμαι ξανά στη Θεσσαλονίκη για την τελική ευθεία των δύο αυτών σημαντικών έργων. Παρά την αναστάτωση που έφερε η πανδημία οι μελέτες για τον άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα είναι έτοιμες, ενώ νέα όψη αποκτά και ο δρόμος Δράμα - Αμφίπολη".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι δύο οδικοί άξονες θα κατασκευαστούν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και αυτό τους απαλλάσσει από διόδια και η δημοπράτηση τους εκτός από τα τρία χρόνια της εκτιμώμενης κατασκευής συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τους δρόμους αυτούς για 27 χρόνια.

Με τα δύο αυτά έργα η Έδεσσα έρχεται δέκα λεπτά πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και η Αμφίπολη μισή ώρα πιο κοντά στη Δράμα, τόνισε και πρόσθεσε πως "οι δρόμοι αυτοί αποκτούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές διευκολύνοντας εξυπηρετώντας χιλιάδες οδηγούς. Έχουν μεγάλη συμβολή στην απασχόληση και στις χερσαίες μεταφορές".

Υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα τα δύο αυτά έργα είναι και επιλογές με πολιτικό περιεχόμενο, διότι "όταν μειώνονται οι φυσικές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις".

"Η σημερινή κυβέρνηση δεν εξαγγέλλει έργα χωρίς σχέδιο, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πλάνο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση", επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Όπως είπε ο σχεδιασμός είναι μέσα στο φθινόπωρο να γίνει η προκήρυξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης έδωσε στοιχεία για του;ς δύο οδικούς άξονες. Η απόσταση Θεσσαλονίκη-Εδεσσα είναι 80 χιλιόμετρα και Δράμα-Αμφίπολη 43 χιλιόμετρα.