Μπορεί σε λίγα λεπτά να έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όμως όλα έχουν έρθει τα πάνω κάτω!

Η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ιωάννα Σπανού, η οποία θα διενεργούσε τη διαδικασία, έκανε δήλωση ανεξαρτητοποίησης χθες. Κι έτσι, παρά το ότι η διοίκηση δέχτηκε η συζήτηση να γίνει με τηλεδιάσκεψη, αλλά η ψηφοφορία με κάλπη και δια ζώσης, τα πράγματα μπερδεύτηκαν και πάλι.

Με πρωινή ανακοίνωσή της, η παράταξη "ΠολΗχρωμη Θεσσαλονίκη" του Σπύρου Βούγια (που στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ) υποστηρίζει ότι "η παραίτηση από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα της συναδέλφου κ.  Σπανού που, σύμφωνα με το νόμο,έπρεπε να στείλει την πρόσκληση αλλά και να προεδρεύσει στην έκτακτη συνεδρίαση, καθιστά σαφώς παράτυπη τη σημερινή σύγκλισή  της και άκυρη την όποιαδιαδικασία εκλογής, από την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να απέχουμε". Προτείνει η διαδικασία να γίνει την επόμενη Κυριακή.

Επίσης, ο Μ. Τρεμόπουλος, μοναδικός σύμβουλος (ως επικεφαλής) της παράταξης Οικολογία - Αλληλεγγύη, δηλώνει ότι δεν θα παραβρεθεί, επειδή "παραμένει ακατανόητη η βιασύνη της διοίκησης Ζέρβα να ορίσει αύριο νέο πρόεδρο, ακόμη και αν δεν έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ειδική αυτή συνεδρίαση. Δεν έχει, ακόμη, προσδιοριστεί το πώς θα διεξαχθεί η συνεδρίαση με κάλπη και ταυτόχρονα με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία προφανώς δεν θα επιτραπεί να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση".

Στις 9.15 το βράδυ του Σαββάτου, με γραπτή ανακοίνωση, από τον δήμο Θεσσαλονίκης διευκρινίστηκε, πάντως, ότι, όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ο προγραμματισμός για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την εκλογή προέδρου του οργάνου δεν μεταβάλλεται λόγω της δημοσιοποίησης της πρόθεσης της συμβούλου που υπογράφει τη σχετική πρόσκληση να ανεξαρτητοποιηθεί.

Η ειδική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τις 11.00 το πρωί, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης "για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ανακοινώθηκε, με το ίδιο έγγραφο ότι "συγχρόνως, θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου με την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση αναφορικά με την πρόσβαση των δημοτικών συμβούλων στον χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας με πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων".

Όπως διευκρινίστηκε, στόχος της δημοτικής αρχής είναι "η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου να ολοκληρωθεί αύριο, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να λειτουργήσει άμεσα και απρόσκοπτα προς όφελος της πόλης".

Για τη θέση του προέδρου του σώματος η διοίκηση Ζέρβα έχει προτείνει τον κ. Πέτρο Λεκάκη, που είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος στις διοικήσεις Μπουτάρη, ενώ στη διοίκηση Ζέρβα ήταν αντιδήμαρχος Παιδείας. Λόγω των ανακατατάξεων, ο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας παίρνει η Ιωάννα Κοσμοπούλου και του Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Νεολαίας ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.