Σε κάθε μυστική υπηρεσία, ο βασικός κανόνας είναι ένας: διακριτικότητα. Κανένας οργανισμός δεν θέλει να εντοπίζονται οι πράκτορές του. Ιδανικά, κάθε αποστολή πρέπει να εκτελείται ήσυχα, χωρίς μάχες, χωρίς θόρυβο και χωρίς επιπλοκές. Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Με την ειδική εκπαίδευση των πρακτόρων να «διαβάζουν» το περιβάλλον τους και να προσαρμόζουν σ’ αυτό το σχέδιο δράσης τους.

Γιατί ο σωστός πράκτορας είναι αυτός που ξέρει να αναγνωρίζει τον κίνδυνο και καταφέρνει να ξεγλιστρήσει από αυτόν πριν καλά – καλά του χτυπήσει την πόρτα. Είναι αυτός που αξιολογεί σωστά τον χώρο δράσης του και που αντιλαμβάνεται ποια πρόσωπα είναι φιλικά και ποια εχθρικά. Αυτού του είδους η μάθηση απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης και εμπειρίας, έτσι ώστε οι πράκτορες να γίνουν σωστές σκιές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που με λίγη εξάσκηση μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε να αναπτύξει την αίσθηση της αντίληψης και να βελτιώσει την προσαρμοστικότητά του στο εκάστοτε περιβάλλον.

Μείνε ψύχραιμος αλλά σε εγρήγορση

Όταν πρέπει να περάσεις απαρατήρητος σε δημόσιους χώρους, πρέπει να είσαι μονίμως σε κατάσταση επιφυλακής. Να φροντίσεις, με πιο απλά λόγια, να είσαι προετοιμασμένος ανά πάσα στιγμή, για να μη σε «πιάσουν στον ύπνο». Τι κάνεις, λοιπόν; Εποπτεύεις τον χώρο που βρίσκεται εντός του οπτικού σου πεδίου και καταγράφεις τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτόν – ειδικά εκείνα που δείχνουν ύποπτα. Το μυστικό είναι ένα: να μη χάσεις τον έλεγχο. Η κατάσταση αυτή συνδέεται άμεσα με τους παλμούς της καρδιάς σου. Για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε κοντά σε πανικό, οι χτύποι της καρδιάς ξεπερνούν τους 175 ανά λεπτό.
Η κατάσταση επιφυλακής, σου επιτρέπει να έχεις τον έλεγχο και την ψυχραιμία, διατηρώντας τους χτύπους σου σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Επίσης η σωστή οξυγόνωση του σώματος, κρατάει τις αισθήσεις σου σε διαύγεια. Με άλλα λόγια θα χτυπήσεις τον αντίπαλο στο κεφάλι με το τασάκι πριν προλάβει να σε ακινητοποιήσει. Το ‘χεις;

Μην περιορίζεις το οπτικό σου πεδίο

Από τη στιγμή που δεν βρίσκεσαι σε διαρκή κίνηση αλλά είσαι στάσιμος σε κάποιον χώρο, το οπτικό σου πεδίο θα πρέπει να είναι καθαρό, προκειμένου να σου παρέχει τις μέγιστες δυνατές πληροφορίες. Όλα ξεκινούν με την επιλογή του σωστού σημείου. Αυτό σημαίνει ότι:

> Καλύτερα να μην έχεις την πλάτη σου εκτεθειμένη. Προτίμησε να βρίσκεσαι σε τοίχο.
> Το τραπέζι που κάθεσαι δεν πρέπει να «συναντά» φυσικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα κολώνες. Όσο πιο ξεκάθαρο το οπτικό πεδίο τόσο το καλύτερο.
> Μέτρησε όλες τις πιθανές εξόδους από τον χώρο. Θα σου χρειαστούν.
> Δες τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως αμυντικό όπλο από τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω σου. Ακόμη και η αλατιέρα μπορεί να σου σώσει τη ζωή.
> Προτίμησε καρέκλες χωρίς «μπράτσα» ή σκαμπό. Τα χέρια σου είναι καλό να είναι ελεύθερα.

Εξάσκησε την παρατηρητικότητα σου

Το μυαλό είναι ένας απίστευτος σκληρός δίσκος. Καταγράφει ακόμη και τις πιο απλές λεπτομέρειες έτσι ώστε να μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Κάθε φορά που αποχωρείς από έναν χώρο, προσπάθησε να θυμηθείς λεπτομέρειες. Δεν έχει σημασία αν δεν πετύχεις το 10/10. Είναι η καλύτερη άσκηση για την μνήμη και την παρατηρητικότητα. Τι χρώμα παλτό φορούσε η γυναίκα στο διπλανό τραπέζι; Πόσους σερβιτόρους είχε η καφετέρια; Πόσες εξόδους είχε το μαγαζί; Προσπάθησε να θυμάσαι όσα περισσότερα μπορείς.

Δημιούργησε προφίλ του χώρου που βρίσκεσαι

Ο λόγος είναι απλός. Όταν σχεδιάζουμε προφίλ, μπορούμε να εντοπίσουμε πιο εύκολα ανωμαλίες. Συμπεριφορές και ανθρώπους, δηλαδή, που δεν ταιριάζουν με τον χώρο. Ας πάρουμε για παράδειγμα την live εμφάνιση μιας μπάντας σε ένα μαγαζί. Οι λέξεις κλειδιά που προκύπτουν είναι: δυνατή μουσική, άνθρωποι που ζητωκραυγάζουν και πίνουν, φασαρία. Αν λοιπόν παρατηρήσεις κάποιον που είναι μόνος του, σε κοιτάει επίμονα και όλη του η παρουσία δείχνει να μην ταιριάζει με τον χώρο, μπαίνεις αυτόματα σε κατάσταση επιφυλακής. Συγκεκριμένα, προσπαθείς να περιορίσεις το οπτικό του πεδίο. Αν εντοπίσεις παραπάνω από μια «ανωμαλία», εγκατάλειψε διακριτικά το χώρο.

Ανάλυσε συμπεριφορές

Όπως θα έχεις προσέξει στις περισσότερες κατασκοπικές ταινίες, η πρώτη συμβουλή που δίνουν σε κάποιον είναι το «watch your 6». Αυτό που λέμε, πρόσεχε την ουρά σου. Η γλώσσα του σώματος στους ανθρώπους τριγύρω σου λέει πολλά. Και αν ξέρεις να τη διαβάσεις ίσως και να σου σώσει τη ζωή.

> Εξέτασε τα χέρια τους: Έτσι καταλαβαίνεις αν κρύβουν ή κρατάνε κάτι. Επίσης, μια σφιγμένη γροθιά υπαινίσσεται πάντα απειλητική διάθεση.
> Μελέτησε την κίνησή τους στο χώρο: Υπάρχουν πάντα τα άτομα που «προσπαθούν υπερβολικά». Αν για παράδειγμα σε μία στάση λεωφορείου με βροχή παρατηρήσεις ανθρώπους που δεν δυσανασχετούν ή δεν δείχνουν ενοχλημένοι (σ.σ.: και αντιθέτως δείχνουν υπερβολικά άνετοι), αυτομάτως κατηγοριοποιούνται ως «ανωμαλίες» και εσύ μπαίνεις σε κατάσταση επιφυλακής.
> Παρακολούθησε τα βήματά τους: Αν κάνουν τόσες στάσεις όσες κι εσύ και δείχνουν ν’ ασχολούνται με άσχετα πράγματα όποτε γυρνάς το κεφάλι σου, καλό θα είναι να διαλέξεις μια διαδρομή που θα τους μπερδέψει.

Άλλαξε τους ρόλους της παρακολούθησης

Το παν είναι να είσαι ένα βήμα μπροστά. Προσπάθησε να μπερδέψεις αυτόν που σε παρακολουθεί έτσι ώστε να σε «χάσει». Στη συνέχεια παρακολούθησέ τον εσύ. Προτίμησε σκοτεινούς χώρους που θα σε βοηθήσουν στην απόκρυψη σου. Αν τον δεις να συμπεριφέρεται αγχωμένα όταν σε χάσει – να παίρνει απανωτά τηλέφωνα στο κινητό ή να σκανάρει μανιωδώς το περιβάλλον του – σημαίνει ότι σωστά τον κατάταξες στις ανωμαλίες και πως το σχέδιο σου στέφθηκε με επιτυχία.

http://gr.askmen.com/