Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αρχική μέτρηση) σημειώθηκε πριν λίγο στην περιοχή της Ελασσόνας.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 12.16 και το επίκεντρό της εντοπίζεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και 13 χιλιομέτρων δυτικά του Τυρνάβου, μεταξύ των χωριών Δαμάσι και Αετοράχη, πολύ κοντά στο Μεσοχώρι. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Υπάρχει αναφορά ότι ένας άνδρας έχει εγκλωβιστεί σε σπίτι που κατέρρευσε στο χωριό Μεσοχώρι.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα χωριά στη δυτική ύπαιθρο της Περιφερειακής Ενότητας. 

Στην πόλη της Λάρισας πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν, έντρομοι, στους δρόμους, τόσο λόγω της σφοδρότητας της δόνησης, όσο και λόγω της διάρκειάς της. Τα σχολεία διέκοψαν τη λειτουργία τους και τα παιδιά βγήκαν στα προαύλια.

Δείτε το βίντεο:



Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια. Ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας απογειώθηκε, με προορισμό την περιοχή ώστε να γίνει μια άμεση, από αέρος, αυτοψία, για τυχόν ζημιές σε κτίρια, ή ο,τιδήποτε άλλο. Στην περιοχή σπεύδουν και συνεργεία του δήμου Ελασσόνας.

Είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 2,8 Ρίχτερ στις 11.48, ενώ της ισχυρής δόνησης ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί της τάξης των 3,9, 4, 3,7 και 4,9 Ρίχτερ στις 12.24, 12.26, 12.29 και στις 12.34 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο, που μίλησε στην ΕΡΤ, ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου "πολύ γνωστό και καλά μελετημένο ρήγμα. στο οποίο εδώ και χρόνια υπάρχει σεισμολογικός σταθμός. Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Κτίρια που έχουν παρουσιάσει πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, έως ότου εξεταστούν από ειδικά συνεργεία. Αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει πολύ ισχυρό μετασεισμό. Τίποτα δεν αποκλείει να σπάσει ένα κομμάτι στα ανατολικά του ρήγματος και να δώσει έναν σεισμό κοντά στα 5 Ρίχτερ".

Στην ερώτηση για πόσες ώρες πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι της περιοχής, απάντησε πως "δυστυχώς, στο σεισμό δεν μιλάμε για ώρες. Μιλάμε για, τουλάχιστον, μία εβδομάδα. Δεν πρέπει κανείς να μείνει σε σπίτι με ζημιές από τον κύριο σεισμό, γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος το σπίτι να καταρρεύσει σε έναν τέτοιο μετασεισμό".

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει σε πολύ παλιές εποχές πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς, αλλά και στον 19ο αιώνα. "Δεν ήταν έκπληξη. Έχουμε μελετήσει το ρήγμα πάρα πολύ καλά".

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα αύριο, απάντησε: "Σε καμία περίπτωση"! Και πρόσθσεσε πως "ακόμη και αν το σχολείο είναι άρτιο, είναι πολύ επικίνδυνο να μπουν στο κτίριο δεκάδες μαθητές και να θρηνήσουμε θύματα από τον πανικό".