Σε άμεση αποκατάσταση των φθορών που προξένησαν άγνωστοι στην τοιχογραφία για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και την εξόντωσή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα, στην οδό Μιχαήλ Καλού, στη Θεσσαλονίκη, προχωράει η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη».

Στην τοιχογραφία προκάλεσαν φθορές άγνωστοι: Μουτζούρωσαν την ταμπέλα που συνοδεύει το έργο. , Βρίσκεται στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ 

Η τοιχογραφία, η οποία είχε ολοκληρωθεί πρόσφατα, εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» μέσω του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η ομάδα UrbanAct και υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη του δρόμου Same84, με την υποστήριξη της Action Aid Hellas.

Με ανακοίνωσή της, ο Ομάδα Γειτονιάς δηλώνει ότι θα αποκαταστήσει την τοιχογραφία και τονίζει: «Πράξεις σαν και αυτή δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των ρατσιστικών στάσεων από μερίδα συμπολιτών μας. Είναι αυτές που οδήγησαν στο παρελθόν σε όλα αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα που με την εν λόγω τοιχογραφία θέλουμε να αναδείξουμε για να μην ξαναβιώσει η ανθρωπότητα ανάλογες στιγμές. Μας επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι τα μέλη της «Ομάδας του Βαρδάρη», που αποτελείται από ανθρώπους σε φάση απεξάρτησης, εργαζόμενους/ες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, εταίρους στο κοινωνικό πεδίο και έχει την συμπαράσταση μεγάλου αριθμού πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης, θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να μην επικρατήσουν οι «σκοτεινές δυνάμεις».

«Η φιλοσοφία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, άλλωστε, δίνει έμφαση στη δημιουργία, τη συνεργασία και τον διάλογο και όχι στον σκοταδισμό και τη “μουντζούρα”. Δεν ματαιωνόμαστε, αλλά απαντάμε με θετική δράση και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η τοιχογραφία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για το περιστατικό του βανδαλισμού της τοιχογραφίας έχει ενημερωθεί η αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση.