Με λαμπρότητα και επισημότητα, αλλά και με τήρηση όλων των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι επίσημες εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, όπου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αμέσως μετά τη δοξολογία ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πως "οι αρχές, οι ιδέες και τα ιδανικά του ΄21 εξακολουθούν να εμπνέουν και να καθοδηγούν τα βήματά μας, να ζωντανεύουν την πίστη, την περηφάνια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση, να οδηγούν ενωμένο το έθνος απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και να εξασφαλίζουν νίκες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες". "Σήμερα επενδύουμε στη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών. Αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε στο ακέραιο τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσες μας. Ικανοί και έτοιμοι να σηκώσουμε πιο ψηλά την πατρίδα μας. Και βεβαίως, είμαστε εδώ για να κάνουμε ακόμα καλύτερες τις μέρες που έρχονται για μας και τα παιδιά μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.", επισήμανε ο υφυπουργός.



"Η ενότητα, η ομοψυχία, η αποφασιστικότητα, η προσήλωση στον κοινό στόχο, αλλά και η αυτοπεποίθηση ήταν τα χαρακτηριστικά που ένωσαν τότε τους Έλληνες για να πραγματοποιήσουν αυτό το μεγάλο θαύμα. Εμείς, οι νέοι Έλληνες κρατάμε τα στοιχεία αυτά και ατενίζουμε το μέλλον πια με αισιοδοξία. Όλοι μαζί ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση διαμορφώνουμε την Ελλάδα του αύριο, την ισχυρή Ελλάδα του 2030. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες σε όλες τις Ελληνίδες", δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.



"Το ότι η γαλανόλευκη σημαία κυματίζει σήμερα περήφανα από το Καστελόριζο ως την Ορεστιάδα, πάνω στην Πίνδο και στον Όλυμπο, το ότι τιμάται από το Σίδνεϊ μέχρι τη Νέα Υόρκη - ακόμη και το doodle της Google στο διαδίκτυο σήμερα είναι αφιερωμένο στη γαλανόλευκη - είναι η μεγαλύτερη τιμή σε όλους αυτούς που πριν από 200 χρόνια ύψωσαν τα λάβαρα της Επανάστασης, τα λάβαρα της Ελευθερίας", τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: "Ενωμένοι, δυνατοί και περήφανοι για όλα αυτά που έγιναν τα 200 χρόνια που πέρασαν, η δικιά μας και οι επόμενες γενιές γράφουν τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του ελληνικού έθνους".

Στη δοξολογία παρέστησαν βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.