Νέα, αναβαθμισμένη εικόνα αλλά και λειτουργία σε μια από τις πλέον παραδοσιακές αγορές στην καρδιά της πόλης πρόκειται να προσδώσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από σειρά παρεμβάσεων για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Καπάνι. 

Η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 2,8 εκατ. ευρώ, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς ήδη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη, ενέκρινε τους όρους του σχετικού διαγωνισμού.

Στόχος της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι τα έργα στο Καπάνι να αναβαθμίσουν τον δημόσιο χώρο και την αισθητική εικόνα της περιοχής, όπως άλλωστε και τη λειτουργικότητά της, αλλά και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και την επισκεψιμότητα στην ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί με τη χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη και συγκεκριμένα τη ζώνη που περικλείεται από την Εγνατία, την Αριστοτέλους, την Ερμού και τη Βενιζέλου. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η αναβάθμιση των πεζόδρομων Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη και Σπανδωνή καθώς και άλλων μικρότερων πεζόδρομων.

Πέρα από τις εργασίες ανακατασκευής του συνόλου των πεζόδρομων και των οδών ήπιας κυκλοφορίας, προβλέπονται συντηρήσεις στις υφιστάμενες κατασκευές, δενδροφυτεύσεις και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου της αγοράς, με στόχο την ενίσχυση και την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, έχει υπάρξει συνεννόηση με την ΕΥΑΘ, ώστε να γίνουν εργασίες για την απομάκρυνση  του παλιού δικτύου της αποχέτευσης και την αντικατάσταση των αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου. 

Το έργο “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου – Καπάνι” είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” και υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου.