Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Δημοτική Αρχή  Κορδελιού - Ευόσμου, λόγω του επιβεβαιωμένου κρούσματος στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στους κόλπους της εκκλησίας.  

Στις συντονισμένες προσπάθειες που δρομολογούνται για τον περιορισμό εξάπλωσης του, αύριο, Τρίτη (02/02/2021), στην πλατεία Ευόσμου, με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ έχει προγραμματιστεί η διενέργεια rapid test, υψηλής αξιοπιστίας, από τις 10:00 έως τις 15:00.

Χθες (31/01/21) ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, κλήθηκε εκτάκτως και συμμετείχε σε σύσκεψη στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα,  παρουσία των Μητροπολίτη, Βαρνάβα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, όπου υπήρξε ενημέρωση για τα νέα δεδομένα και παράλληλα δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του μεταλλαγμένου ιού, καθώς το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ενώ έγινε σαφές ότι πρέπει να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και να αποφευχθεί ο πανικός.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το πρώτο μέτρο που ελήφθη και χρονικά προηγήθηκε των αυριανών rapid test, ήταν η διενέργεια μοριακών ελέγχων σήμερα το πρωί,  σε τρεις ενορίες του Δήμου. Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο και σε αυτούς της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Γεωργίου στο Κορδελιό, στους οποίους υπήρχαν επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην κατάσταση σημείωσε: «Η έλευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι γεγονός. Υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια ώστε κατά το δυνατόν να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Έλαβα διαβεβαιώσεις από τον κύριο Χαρδαλιά για την υψηλή αξιοπιστία των νέων rapid test που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον μεταλλαγμένο ιό, τα οποία υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μπορούν να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό όπλο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του».