Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλό να είχαμε ήδη πάρει μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την άποψη ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, γιατί ήδη από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα αυξηθούν, έκανε μιλώντας στον RealFM o καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Εάν έχουμεlockdown στη Θεσσαλονίκη, από τώρα μέχρι το τέλος του μήνα , δεν θα έχουμε καμία πίεση, θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση και να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Άλλωστε οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσουν  τα περιοριστικά μέτρα. Ευτυχώς τα δεδομένα που έχουμε για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι τόσο ανησυχητικά ώστε να επισπεύδουν κάτι τέτοιο, όμως ένα lockdown θα ήταν μια ασφαλής λύση λειτουργώντας προληπτικά» 

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» με τους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και τον Άκη Παυλόπουλο. στο opentv.

“Εάν δεν πάρουμε μέτρα, στο τέλος Φεβρουαρίου η Θεσσαλονίκη θα έχει διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από ότι σήμερα και φυσικά θα έχει ξεπεράσει την λεγόμενη κόκκινη γραμμή , πίσω από την οποία βρίσκεται τώρα» , δήλωσε ο κ Σαρηγιάννης.

Σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) ο καθηγητής διευκρινίζει « Οι 2.5 εβδομάδες μέτρων είναι επαρκής χρόνος για να μειωθεί το ιικό φορτίο και στην Αττική μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. Βέβαια εάν θέλουμε να μειώσουμε περισσότερο τα κρούσματα και να ανοίξουμε κάποιες ακόμη δραστηριότητες σταδιακά από την 1η Απριλίου , όπως τμήμα της εστίασης, τότε τα απαγορευτικά μέτρα θα πρέπει να διαρκέσουν και μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Εννοείται ότι η διαχείριση θα είναι ακόμη καλύτερη εάν συνεχιστεί ή ακόμη καλύτερα επιταχυνθεί ο καλός ρυθμός των εμβολιασμών»    

Δείτε τις δηλώσεις του καθηγητή: