Μέσα στον Φεβρουάριο αρχίζουν τη λειτουργία τους τα πρώτα δύο εμβολιαστικά κέντρα, με προγραμματισμό για 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η προετοιμασία για τη λειτουργία των τεσσάρων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων, τριών στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες -για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα- και το project έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και τον Στρατό.

Μέσα στον προγραμματισμό είναι η κατασκευή ειδικών χώρων. Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" οι αρμόδιοι έχουν ήδη καταλήξει στις τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις. Στη Θεσσαλονίκη θα αξιοποιηθούν περισσότερα από 10.000 τ.μ. από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ HELEXPO, με ανώτερο στέλεχος της διοίκησης να δηλώνει: «Θα διαθέσουμε κάθε εγκατάστασή μας στις ανάγκες της Πολιτείας γι’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση».

Οσον αφορά την Αθήνα τώρα, οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί είναι το γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο, το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου καθώς και οι εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται ήδη σε πόλεις της Ευρώπης: Στο Μόναχο το εκθεσιακό κέντρο έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα δύο πρώτα mega εμβολιαστικά κέντρα -στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, μάλλον, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στην Αθήνα, αναμένεται να λειτουργήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ήδη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοδη, επισκέφθηκαν (την Πέμπτη) και επιθεώρησαν το χώρο στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ.

Στα κέντρα οι πολίτες, αφού κλείσουν, ηλεκτρονικά, το ραντεβού τους, θα έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν σε χώρους αναμονής, με αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, αλλά και μετά τον εμβολιασμό, πάλι θα παραμένουν για 10 με 15 λεπτά, έως ότου αποχωρήσουν. Επίσης, θα υπάρχει ειδικός χώρος αναμονής για τους συνοδούς τους. Θα λειτουργούν σε 12ωρη βάση, από τις 8 το πρωί. Όσο για τους γιατρούς, θα είναι εξοπλισμένοι ακόμη και με tablet, ώστε να διατηρούνται και να παρέχονται ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού για προσωπική χρήση από τους πολίτες.