Φωτογραφία του Νώντα Στυλιανίδη

 Μπορεί τα σούπερ μάρκετ να μην πλήττονται από τα νέα μέτρα και να παραμένουν κλειστά, φαίνεται, όμως, ότι η απόφαση να κλείνουν νωρίτερα, ήταν η αιτία που, σήμερα, παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα του είδους, στη Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες καταναλωτές περίμεναν έξω από τα σούπερ μάρκετ, καθώς τηρούνταν, πλέον, ευλαβικά τα μέτρα όσον αφορά το σύνολο των πελατών που μπορούσαν να είναι μέσα στο κατάστημα (ανάλογα με τα τετραγωνικά) και των αποστάσεων που πρέπει να διατηρούν όσοι περίμεναν στα ταμεία για να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, τα σούπερ μάρκετ στις «κόκκινες» περιοχές (όπως η Θεσσαλονίκη) θα λειτουργούν κανονικά το Σάββατο, αλλά με νέο ωράριο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα, με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ να κλείνουν νωρίτερα, ώστε ο κόσμος να προλαβαίνει να επιστρέψει στα σπίτια οικία του, πριν την απαγόρευση στις μετακινήσεις. Έτσι, από σήμερα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 17:00.

Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές θα προσέρχονται στα σούπερ για τις αγορές τους, παραμένει ο ίδιος:

  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», Οφείλουν να διατηρούν το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Μπορούν, επίσης, να μετακινηθούν με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  • Οι καταναλωτές έχουν προθεσμία δύο ωρών από τη στιγμή που θα λάβουν το μήνυμα έγκρισης της μετακίνησής τους, ώστε να πραγματοποιήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές.
  • Στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Κατά τον χρόνο παραμονής στα ταμεία, οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.