Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε για μία ακόμη εβδομάδα το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Έπειτα από τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα της 20ής, 22ας και 25ης Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες της 13ης, 15ης, 18ης Ιανουαρίου επιβεβαιώνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παραμένει στα ίδια επίπεδα, συνεχίζοντας το μοτίβο των οριακών αυξομειώσεων από μέτρηση σε μέτρηση.

Η επιστημονική ομάδα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι «η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη» και γι’ αυτό «θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας».

Η προσπάθεια εντοπισμού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στα λύματα συνεχίζεται. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εφόσον επιβεβαιωθεί θα δώσει πολύ σημαντική πληροφορία για τη διασπορά του νέου στελέχους.