Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσε, στο δημοτικό συμβούλιο, μελέτη ανάπλασης της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Διαμαντή Ολυμπίου και Ναυμαχίας Λήμνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Ο κ. Σάκης Τζακόπουλος, που είχε εκλεγεί με την παράταξη "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα" του Ν. Ταχιάου κι είναι, πλέον, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, έκανε λόγο για εγκατάλειψη και υποβάθμιση της περιοχής: 

«Σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, που επιζητούμε την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη της πόλης και τη δημιουργία θετικού κλίματος, είναι απαράδεκτο να παραμελούμε κομβικά σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης», είχε τονίσει ο κ. Τζακόπουλος κατά την τοποθέτησή του.  

Πρόκειται για μία περιοχή πλήρως υποβαθμισμένη, στην καρδιά της πόλης. Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο, ενώ οι εργαζόμενοι, στα λιγοστά εν ενεργεία γραφεία και μαγαζιά, φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Ο φωτισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η παραβατικότητα, ιδίως τις βραδινές ώρες, οργιάζει. 

«Ο ρόλος μας, ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν είναι μόνον να ψηφίζουμε ή να καταψηφίζουμε τα θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο. Στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, από όποιο μετερίζι κι αν βρισκόμαστε, με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών», σημειώνει ο κ. Τζακόπουλος. 

Πρόσφατα έγινε μία σημαντική επένδυση ξένου επενδυτή που προχώρησε στη αγορά κτηρίου στην οδό Διαμαντή Ολυμπίου, με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο. «Πως θα γίνει η περιοχή θελκτική για επενδύσεις, όταν φέρει αυτήν την εικόνα εγκατάλειψης;», διερωτάται ο κ. Τζακόπουλος.  

«Ο δήμος πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να συμβάλει με τις δυνάμεις που έχει στην ανάπτυξη κι ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Οι προτάσεις που παραθέτω είναι συγκεκριμένες. Άμεσα πρέπει να σχεδιαστεί η ανάπλαση της περιοχής, καθώς και η ρύθμιση των δύο δρόμων, σε ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να είναι εφικτή η είσοδος κι έξοδος στην Διαμαντή Ολυμπίου. Με αυτόν τρόπο θα δοθεί κίνητρο στους επαγγελματίες να ανοίξουν και πάλι τα φώτα των επιχειρήσεων τους και να αλλάξει η κακή εικόνα που έχει η περιοχή τα τελευταία χρόνια», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Τζακόπουλος δεν έμεινε σε λόγια και προτάσεις αλλά, με την ομάδα του προχώρησε στην υλοποίηση τεχνικής μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής. Ενέργεια για την οποία ενημερώθηκε η διοίκηση του δήμου, δίχως όμως να επιζητήσει κανείς από τον ίδιο τη σχετική μελέτη. 

Στην τεχνική έκθεση της μελέτης, γίνεται καταγραφή, ανάλυση και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών στοιχείων που αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση καθώς και καταγραφή των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά. 

Βασικές αρχές της τεχνικής έκθεσης είναι η αισθητική καθώς και η περιβαλλοντολογική και βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής.

Στόχος είναι να εξυπηρετείται η καθημερινότητα τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων. Τα στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του δημόσιου χώρου, θα διαμορφώσουν καθοριστικά την νέα εικόνα της περιοχής, επιλύοντας βασικά λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών. 



Οι βασικοί άξονες στους οποίους στηρίζεται η σχεδιαστική πρόταση είναι οι εξής:

  • -Ενίσχυση άξονα της οδού Ολυμπίου Διαμαντή με διαπλάτυνση πεζοδρομίων
  • -Διατήρηση της ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων
  • -Δυνατότητα προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες
  • -Έμφαση στη διέλευση των πεζών, αυξάνοντας το πλάτος των πεζοδρομίων
  • -Πεζοδρόμηση ενός τμήματος της Ολυμπίου Διαμαντή για τη δημιουργία
  • χώρου στάσης των πεζών και τοποθέτηση φύτευσης
  • -Τοποθέτηση υψηλής βλάστησης με δεντροστοιχίες αλλά και δημιουργία μεγαλύτερων φυτοδόχων, όπου υπάρχει δυνατότητα
  • -Οργάνωση των θέσεων στάθμευσης και ασφαλέστερη πρόσβαση στα parking
  • -Βελτίωση των υλικών δαπεδόστρωσης
  • -Προσθήκη στοιχείων σύγχρονου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φωτιστικά στοιχεία, κάδοι απορριμμάτων).

Η μελέτη, τίθεται στη διάθεση της διοίκησης του δήμου προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

«Επιτέλους, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, για το καλό της Θεσσαλονίκης που οραματιστήκαμε», καταλήγει ο κ. Τζακόπουλος.