Πλάνα της Θεσσαλονίκης θα «ταξιδέψουν» σε όλη την Ευρώπη, μέσω της συμμετοχής του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Eltis», το οποίο διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικό συνεργείο, οι οποίες «ντύθηκαν» με πλάνα της Θεσσαλονίκης και προβάλλονται μέσω της πλατφόρμας του «Eltis» στους ευρωπαίους εταίρους, με τους οποίους υπάρχει διαρκής δίαυλος επικοινωνίας για την εκπόνηση των χρήσιμων για τις πόλεις Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και μέτρων υπέρ της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της αστικής κινητικότητας.

Όπως σημείωσε ο κ. Τόσκας, ο ΟΣΕΘ άρχισε να εργάζεται για τον σχεδιασμό βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας. «Έξι χρόνια μετά το 2014, προσπαθούμε να δούμε την πανδημία ως ευκαιρία να ενθαρρύνουμε τη χρήση βιώσιμων μεταφορών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ.

Υπογράμμισε ότι δημιουργήθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προσωρινές λωρίδες ποδηλάτου, για τις οποίες η στόχευση είναι να γίνουν μόνιμες, ενώ μίλησε για το σημαντικό έργο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή την αντικατάσταση των παλαιότερων λεωφορείων της αστικής συγκοινωνίας με νέα, που θα έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων. Εξήγησε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού το ΥΠΟΜΕ σχεδιάζει για τη Θεσσαλονίκη την προμήθεια περίπου 250 «καθαρών» λεωφορείων, με ορίζοντα τριετίας.

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει στενή συνεργασία του ΟΣΕΘ με την Αττικό Μετρό και φορείς της πόλης, προκειμένου να υπάρξει συνδυαστική λειτουργία των λεωφορείων με το μελλοντικό μετρό και δημιουργία τερματικών χώρων.

Εξάλλου, ο ΟΣΕΘ, πέρα από την πολύ ενεργή παρουσία του στα ζητήματα των ΣΒΑΚ, προγραμματίζει σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας μέσα από συνεργασίες με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμους και φορείς (ηλεκτροκίνηση, πεζοδρομήσεις, διαβάσεις πεζών, πρότυπη σηματοδότηση κ.ά.).

Το «Eltis», το οποίο αποτελεί το κύριο παρατηρητήριο της Ευρώπης για θέματα αστικής κινητικότητας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνη Ενέργεια για την Ευρώπη».