Βολές κατά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε, χθες, κατά τη διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα, Β. Γάκης.

Όπως είπε, σε κατάσταση κορωνοϊού η πόλη κατέχει δυσάρεστες πρωτιές, όπως το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ότι στο 2ο κύμα του κορωνοϊού ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει την πρωτιά των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θανάτων σε όλη τη χώρα και θύμισε ότι στις εκκλήσεις για έγκαιρη έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης "ο Δήμαρχος και η διοίκηση, ποτέ δεν δέχθηκε την πρόταση μας για σύνθεση προτάσεων που θα οδηγούσαν σε μία κοινή προσπάθεια για την πόλη υπό την ηγεσία του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος έτσι έχασε τη μεγάλη ευκαιρία, από διαχειριστής, να αναδειχθεί ηγέτης της κοινής προσπάθειας".

Όσον αφορά τη συνεδρίαση που έγινε μετά από τη δήλωση του πρωθυπουργού στην Βουλή περί ευθυνών των τοπικών αρχόντων εξέφρασε την άποψη ότι "ο Δήμαρχος και η διοίκηση προσπάθησαν σε μια ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας να συγκαλύψει τις αδυναμίες του και να αλλάξει τις εντυπώσεις πίσω από τον υπεύθυνο επιστημονικό λόγο".

Πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρωθυπουργού που παραδέχτηκε λάθη και παραλείψεις "διεκδικώντας το αλάθητο, διαψεύδει τον Πρωθυπουργό". 

Διεωρτήθηκε "γιατί (σ.σ. ο δήμαρχος) δεν ήρθε υπεύθυνα να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του για την εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων (lockdown)", "τι γνώριζε ο Δήμαρχος που δεν έπρεπε να ξέρει το Δημοτικό Συμβούλιο" και "γιατί δεν ζήτησε στήριξη"; 

Διέκρινε, τέλος, διαφωνία δημάρχου - πρωθυπουργού, ζήτησε να "παύσουν οι αναφορές του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό, για να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της διοίκησης, τα αποσχισθέντα από άλλες παρατάξεις", τόνισε ότι η παράταξή του περιβάλλει "με απεριόριστη εμπιστοσύνη τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην τεράστια προσπάθεια της στην διαχείριση της κρίσης" και κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου "να υποστηρίξει και αυτή με τη σειρά της τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια".