"Είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας,  και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση".

Την προειδοποίηση απευθύνει προς όλους ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. Το εργαστήριο συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, καθημερινά από τον Φεβρουάριο βασισμένη σε αυστηρές αρχές, εργαλεία και μοντέλα, προκειμένου να ενημερώσει με εγκυρότητα και ασφάλεια, τις αρχές, τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της χώρας, ενώ πραγματοποιεί αντίστοιχες μελέτες για τις κυριότερες χώρες και γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη και πληροφορεί κατά περιόδους περισσότερους από 100000 επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ εξακολουθεί ακόμη η μείωση του αριθμού των ημερησίων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Ελλάδα, όπως έχει προβλέψει η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χάρη στα μέτρα του lockdown που πάρθηκαν πριν ενάμιση μήνα, εντούτοις η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες, φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις, και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων. Αυτή η μείωση σε λίγες μέρες σταδιακά θα μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων. Αυτά δείχνουν τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας πλησιάζοντας τις μέρες των εορτών.

«Το κρίσιμο, για όλη την περίοδο των εορτών είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκεια τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, και οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα μασκών σε κάθε έξοδο τους, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών», εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.