Ομάδα αγνώστων με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και καδρόνια προσπάθησε να εισβάλει στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος το βράδυ του Σαββάτου, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της δομής, Θοδωρή Καραγιάννη, οι άγνωστοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο έχοντας στα χέρια τους μαχαίρια, καδρόνια και σιδηρολοστούς. Στην αρχή, όπως καταγγέλλει, φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα προσφυγόπουλα, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, περίπου 12 άγνωστα άτομα συγκεντρώθηκαν εξωτερικά της δομής και ακολούθως πέντε από αυτούς εισέβαλαν στο προαύλιο και διαπληκτίστηκαν με πέντε ανήλικους φιλοξενούμενους. Τέσσερις από τους αλλοδαπούς φιλοξενούμενους στη δομή τραυματίστηκαν ελαφρά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση και συνελήφθησαν δυο Έλληνες, ηλικίας 38 και 14 ετών (είναι πατέρας και γιος).

Επιπλέον συνελήφθη 15χρονος αλλοδαπός, που φιλοξενείται στη δομή, μετά από έγκληση που υπέβαλε σε βάρος του ο 38χρονος συλληφθείς. 

Με προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για τον 38χρονο ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Να θυμίσουμε ότι το 2016 και το 2017, υπήρξαν ρατσιστικά περιστατικά και κινητοποιήσεις εναντίον προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, κυρίως με αφορμή το γεγονός ότι προσφυγόπουλα παρακολουθούσαν μαθήματα σε τοπικό σχολείο.