Αρχίζουν σήμερα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί και πρώτοι θα κάνουν το εμβόλιο συμβολικά οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, αντίστοιχα. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, του λοιμωξιολόγου και υπεύθυνου της κλινικής Covid του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδη και στη συνέχεια ο εμβολιασμός νοσηλευτή από το προσωπικό του νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως στο ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα 250 δόσεις του εμβολίου. Δόσεις εστάλησαν και στα περιφερειακά πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ιωαννίνων, Λάρισας και Πάτρας, όπου και εκεί θα αρχίσει σήμερα ο εμβολιασμός. Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης. Ειδικότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ θα εμβολιαστούν 40 υγειονομικοί, 50 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, 70 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και 100 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Moderna, από την οποία η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 240.000 δόσεις του εμβολίου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται η χώρα να παραλάβει 5 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.