Μάχη για το μείγμα «μαστιγίου-καρότου» στην Τουρκία δίνεται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η μάχη για τις λέξεις και τις τελικές διατυπώσεις συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η πενταμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες για να αρθεί το αδιέξοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στην έκτακτη συνάντηση συμφωνήθηκε να γραφτεί ένα ακόμη προσχέδιο με διορθώσεις, καθώς το πρώτο απερρίφθη τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν ήταν ισορροπημένο.

Ο Σαρλ Μισέλ παρέδωσε ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία στις 27 αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ. Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις έως τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Στη συνέχεια, οι ηγέτες μπήκαν για το δείπνο, για να συζητήσουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση Ναβάλνι, και αμέσως μετά θα συζητηθεί το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων.