Δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια μηχανή «συγκέντρωσης» της ανθρωπότητας όπως το Facebook.Κάπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, ασχολούνται με το συγκεκριμένο δίκτυο κάθε μήνα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τους χρήστες του. Αλλά το Facebook κατηγορείται επίσης για κάθε είδους κοινωνική φρίκη: από τον εθισμό και τον εκφοβισμό στη διάβρωση του πραγματικού πολιτικού λόγου, ακόμα και τη δυνατότητα γενοκτονίας. Μια νέα έρευνα – και υπάρχει μια καινούργια συνεχώς – υποδηλώνει ότι τέτοιες κατηγορίες έχουν τελικά βάση. Μήπως λοιπόν είναι να είναι καιρός να σκεφτούμε ποια θα είναι η ζωή χωρίς το Facebook;Είναι πιθανό ένας χρήστης να μην θέλει να συνεχίσει χωρίς μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται από άλλους 2.3δισ. ατόμων, παρότι ίσως γνωρίζει ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν η υπηρεσία δεν υπήρχε καθόλου.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Ένα κοινωνικό δίκτυο ευδοκιμεί χάρη στις αυξανόμενες αποδόσεις στην κλίμακα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα δίκτυο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του σε κάθε χρήστη. Οι χρήστες, με άλλα λόγια, υπερεκτιμούν πόσο εκτιμούν την υπηρεσία: μια εσφαλμένη αντίληψη που διορθώνεται μετά από ένα μήνα αποχής. Ακόμα κι έτσι, οι περισσότεροι λένε ότι δεν θα το έκλειναν τελείως. Αυτή η απροθυμία φαίνεται να δείχνει ότι το Facebook, παρά τα προβλήματά του, παράγει μεγάλη αξία για τους καταναλωτές, κάτι που πιθανώς θα εξαφανιστεί εάν εξαφανίζονταν και το δίκτυο.
Όσοι πάντως το κατάφεραν και απενεργοποίησαβ τον λογαριασμό τους μάθαιναν πολύ λιγότερα νέα και, ως εκ τούτου, είχαν λιγότερη επίγνωση των γεγονότων, αλλά ήταν και λιγότερο «φανατικοί» στις απόψεις τους σχετικά με αυτά από όσα εξακολουθούσαν να βρίσκουν στο δίκτυο. Αφήνοντας το Facebook τα άτομα έγιναν πιο ευτυχισμένα, μειώθηκαν αισθητά τα συναισθήματα της κατάθλιψης και του άγχους.