«Τα νέα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, σε σχέση με τις ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης, δείχνουν ότι πλέον οι πολίτες δεν εμπιστεύονται και δε στηρίζουν πολλές κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία, στη διαχείριση της πανδημίας και τους χειρισμούς της στην παιδεία και στο άνοιγμα των σχολείων, λόγω του αλαλούμ και των παλινωδιών της. Φαίνεται ότι τελειώνει η περίοδος χάριτος που είχε η κυβέρνηση, αποδομείται το κυβερνητικό αφήγημα και τα χρήματα που έδωσε ο κύριος Πέτσας σε κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν φτάνουν πλέον για να δημιουργήσουν μία άλλη, πλασματική εικόνα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και το δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη.


Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη που, όπως σημείωσε, γίνεται «στο πλαίσιο του ουσιαστικού και διαρκούς διαλόγου που κάνουμε με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης για να ακούμε τον παλμό της πόλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, πόλης. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί την πόλη και τον Ιούνιο. Η αγωνία της πόλης είναι πολύ πιο έντονη γιατί επιπλέον του κορονοϊού προστίθεται το «χτύπημα» από τη ματαίωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι φορείς προαναγγέλουν, δυστυχώς, έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ένα ντόμινο χρεωκοπίας, με απώλεια τζίρου που φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει ειδική μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα, επιπλέον των μέτρων που θα έπρεπε να λάβει για τη εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και την εξασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί ειδική χρηματοδότηση για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, μπορούμε όμως να συζητήσουμε για νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σημαντικά έργα υποδομών που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τίποτα τέτοιο από τον κύριο Μητσοτάκη και τίποτα, ούτε μία λέξη για τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum».


Επισήμανε στη συνέχεια τους δύο άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που, όπως υποστήριξε είναι στην αντίθετη κατεύθυνση με τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. 


-Ιδιωτικοποιήσεις παντού αντί για την ανάπτυξη νέων υποδομών


Ακατανόητη χαρακτήρισε την εμμονή της Νέας Δημοκρατίας στην πώληση δημόσιας περιουσίας και ανέφερε παραδείγματα που αφορούν την περιοχή της Βορείου Ελλάδας. Η εσωτερική Περιφερειακή Οδός που ιδιωτικοποιείται με το πρόσχημα του Fly Over, ένα έργο του οποίου η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αντί για την ανατολική εξωτερική Περιφερειακή οδό είναι το πρώτο παράδειγμα πώλησης της δημόσιας περιουσίας της πόλης. Αλλά και η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του μετρό της Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη με την τραγική απόφαση της κυβέρνηση για τη χωροθέτησή του στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κορώνεια, πολύ μακριά μάλιστα από την πόλη, κάτι που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τους πολίτες, είναι αντίστοιχα παραδείγματα. Σκεφτείτε ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί ακόμα και το δίκτυο φυσικού αερίου, που τα προηγούμενα χρόνια επεκτάθηκε σε περίπου είκοσι περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, στο Λαγκαδά, στα Κουφάλια, στη Χαλάστρα, στην Επανομή, στη Μηχανιώνα, στα Βασιλικά, στον Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι, στο Ρύσιο, στη Νέα Μεσήμβρια κ.ά., που όλα αυτά τώρα εκχωρούνται σε έναν ιδιώτη.


-Πάγωμα ή αμφισβήτηση έργων αντί της προώθησής τους για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της αγοράς της πόλης


Τα έργα στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο και στην ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρόμου, που δρομολογήθηκαν την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, θα έπρεπε να συνδυαστούν με το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου (logistics) που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο στρατόπεδο Γκώνου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε, η Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα να συνδεθεί με τα Βαλκάνια.


Ο κύριος Μητσοτάκης, πέρυσι, στη ΔΕΘ, εξήγγειλε ότι στο στρατόπεδο Γκώνου θα γίνει μία ελεύθερη ζώνη εμπορίου, κάτι που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία γιατί σταμάτησε το διαγωνισμό που ήταν σε εξέλιξη για το διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου στο στρατόπεδο Γκώνου, και τώρα εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε ακούσει τίποτε νεότερο για αυτό.


Το έργο αυτό συνδεόταν επιπλέον με το έργο «Sea to sea», ένα έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τον Δούναβη, από Θεσσαλονίκη σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη. Όμως και αυτό έργο καθυστερεί και ανησυχούμε για την υποβάθμιση του γιατί η κυβέρνηση πουλάει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ένα λιμάνι εθνικής σημασίας, σε έναν ιδιώτη, αντί να υλοποιήσει το σύστημα υπο-παραχώρησης.


«Η βάση πάνω στην οποία θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, για τη νέα περίοδο, είναι οι αρχές της Δίκαιης ανάπτυξης για όλους, και αυτό θα τονίσει στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα επικεντρωθεί στο ζήτημα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας», δήλωσε κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος.