«Η μάσκα δεν είναι ούτε φοβικό αντικείμενο, ούτε φίμωτρο. Είναι το μοναδικό όπλο -σήμερα- στην αντιμετώπιση του επιθετικού ιού». Αυτό τόνισε ο  Νίκος Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε διαδικτυακή -απευθείας- εκδήλωση του ΙΣΘ με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας.

Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Συμεών Μεταλλίδης και επικεφαλής του βασικού Κέντρου Αναφοράς covid19 στη Βόρεια Ελλάδα έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας τόνισε ότι η ενημέρωση από έγκυρους και ειδικούς επιστήμονες προέχει ώστε να αντιμετωπιστεί η νόσος. Ο ΙΣΘ από την αρχή της πανδημίας επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση γεγονός που διέλυσε πολλούς... μύθους και fake news. «Οι περισσότερες χώρες ακολουθούν το μοντέλο της χρήσης της μάσκας» επεσήμαναν τόσο ο κ. Νίτσας όσο και ο κ. Μεταλλίδης τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μοντέλο της πλειονότητας του κόσμου και δεν τολμάμε να κάνουμε άλλο, πχ το μοντέλο της Σουηδίας, να βαδίσουμε δηλαδή μόνοι... απέναντι σε όλον τον κόσμο».

Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής «το δικό μου μήνυμα, σε σχέση με τα σχολεία και τη λειτουργία τους, είναι αισιόδοξο. Είμαι βέβαιος ότι η νέα γενιά θα αποτελέσει τον πυρήνα και το παράδειγμα για να περιορίσουμε τη νόσο. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει γιατί η πλειοψηφία των μαθητών έχει συμμορφωθεί στη λήψη των μέτρων, με όποια προβλήματα υπάρχουν, γεγονός που αποδεικνύεται από την πραγματικότητα μέχρι στιγμής, αφού δεν έχουμε εστίες του ιού, αντιθέτως φαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζεται μείωση των κρουσμάτων».

Πρόσθεσε ότι «'Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καταφέρουμε να μείνουμε στο φυσικό μας χώρο, και μιλάω και ως δάσκαλος, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, όσο έχω περισσότερο κοντά τους φοιτητές, τόσο καλύτερα θα είναι για αυτούς. Απευχόμαστε τα lockdown στα σχολεία, να μη γίνει, να μη χρειαστεί να πάμε αποκλειστικά στο κομμάτι της τηλεκπαίδευσης, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει αυτό, πρέπει να κερδίσουμε όσο περισσότερο χρόνο μέσα στις τάξεις, γιατί αυτή είναι ο φυσικός χώρος για τους μαθητές, κι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και εκεί πρέπει να βρίσκονται οι μαθητές, και όχι κλεισμένοι μέσ’τα σπίτια τους. Επειδή δε γίνεται πολύς λόγος για τη Σουηδία, θα σας πω ορισμένα πράγματα. Η χώρα αυτή έχει έτσι τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, σε μια πολύ μεγαλύτερη έκταση διεσπαρμένη, με πολύ καλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το μοντέλο της, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από… 6000 θύματα της νόσου και με ένα πολύ μεγάλο φόρτο του δημόσιου συστήματος υγείας. Άρα τα νούμερα είναι ξεκάθαρα σε δύο χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, αν ένα μοντέλο είναι πετυχημένο ή δεν είναι πετυχημένο. Με 6000 κρούσματα της νόσου εγώ δε το θεωρώ αποτελεσματικό και επιτυχημένο μοντέλο.»