Την πεποίθηση πως τα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα αρμονικής συμβίωσης, ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης εξέφρασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, κηρύσσοντας το τέλος των εργασιών του 2ου Balkan Forum που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".
Ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τις εύστοχες τοποθετήσεις, τη μαζική συμμετοχή και την ειλικρινή συνεργασία, σημειώνοντας πως οι εργασίες του συνεδρίου βοηθούν τη Βαλκανική χερσόνησο να κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός, αποτελώντας αφετηρία για την ανάπτυξη σχέσεων αλληλοβοήθειας.
Συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στις πέντε θεματικές ενότητες, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) επισήμανε ότι το πολιτικό συμπέρασμα είναι πως το μέλλον της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Με όχημα το διάλογο", είπε, "θέσαμε ως προτεραιότητα να ενισχύσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη φιλία και την ευημερία.  Έχουμε αυξημένη ευθύνη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή. Η διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο το οποίο θα επιτρέψει να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις του παρελθόντος. Είναι η δική μας συνεισφορά στην εμπέδωση μιας μακρόπνοης αναπτυξιακής προοπτικής και συνάμα μια γεωστρατηγική επένδυση για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη". 
"Είναι", συνέχισε, "ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία. Και φυσικά ανάπτυξη, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους λαούς μας, μέσω της ενδυνάμωσης της γεωπολιτικής δυναμικής των Βαλκανίων. Δεν προτείνω να ξεθωριάσουν οι αναμνήσεις. Προτείνω να χαράξουμε ένα κοινό μέλλον".
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραμελημένη "γειτονιά" της Ευρώπης. Με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στην όλη προσπάθεια, μπορούν να γίνουν περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, προτάσσοντας το όφελος των λαών τους. "Μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, διότι διαθέτουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και ευημερίας. Μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα αρμονικής συμβίωσης, ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον".
"Υπό αυτό το πρίσμα", συνέχισε την ομιλία του, "μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή του φαινομένου του brain drain".