Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki  Helexpo Forum.

Αναλυτικά:

«Κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε δήλωσή της τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ασκώντας κριτική στο οικονομικό σκέλος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ρωτήθηκε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πώς θα καλυφθεί το κόστος από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και απάντησε να του έχουμε εμπιστοσύνη. Αλλά και χθες στην ομιλία του επαναλάμβανε τη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει με τους πολίτες. Και αναρωτιέται κανείς για ποια εμπιστοσύνη μιλάει ο κ. Μητσοτάκης όταν εξαγγέλλει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νέου πτωχευτικού, ενώ το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει προβλέπει το ακριβώς αντίθετο: Την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Για ποια εμπιστοσύνη μιλάει όταν λέει ότι προτεραιότητά του είναι η εργασία, ενώ το μόνο που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του είναι να ξηλώνει ρύθμιση τη ρύθμιση όλο το εργατικό δίκαιο, να μειώνει οριζόντια μισθούς μέσω αποτυχημένων προγραμμάτων, τα οποία συνεχίζει και αύριο να ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις απλήρωτες υπερωρίες. Για ποια εμπιστοσύνη μιλάει όταν ανακοινώνει πανηγυρικά ότι εξοφλεί τα αναδρομικά που οφείλει στους συνταξιούχους, ενώ αυτό που κάνει είναι να πληρώνει το 1 από τα 4 που οφείλει και τα άλλα να τα διαγράφει ετσιθελικά κουνώντας το δάχτυλο στους συνταξιούχους και παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Όταν επιμένει ότι για την κάκιστη πορεία της ελληνικής οικονομίας φταίει η πανδημία κι ας την είχε θέσει σε υφεσιακή τροχιά ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πολύ πριν καν η έννοια του κορονοϊού εμφανιστεί στις ζωές μας.

Όταν θεωρεί επαρκή την επιστρεπτέα προκαταβολή του, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει κατακρημνιστεί και 1 στις 3 φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα.

Όταν δεν μπορεί να κοστολογήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που εξήγγειλε, αλλά είναι σε θέση να μην μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους έστω για το 2021 γιατί η οικονομία είναι εύθραυστη».


ΚΙΝΑΛ: Δε μας ενημέρωσε κανείς

Eπιμένει το Κίνημα Αλλαγής ότι καμία ενημέρωση δεν έγινε για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Επιμένουμε να δοθεί το κείμενο στα πολιτικά κόμματα. Για να γνωρίζουμε το πραγματικό περιεχόμενό της. Γιατί άραγε το κρύβει;», επισημαίνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Προσθέτει ότι «για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι αναγκαίο για να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική και το αρραγές εθνικό μέτωπο. Όχι για να επικυρώσει τα τετελεσμένα του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει και δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή».

Το Κίνημα Αλλαγής επέκρινε ακόμη τον πρωθυπουργό πως προανήγγειλε ακόμη μια μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στο 8ωρο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, δηλώνοντας πως θα είναι αντίθετο «με αυτές τις πολιτικές η εθνική αυτοπεποίθηση δεν δημιουργείται, υπονομεύεται. Όσο για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021, πρέπει να ισχύσει γι' όλους. Γιατί οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν ήδη υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές στα χρόνια της κρίσης», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Επιβεβαίωσε τις μυστικές διαπραγματεύσεις

«Ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά και ότι ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται επιλεκτικά. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους - όπως ο ίδιος είπε- δεν έχουν μεγάλες διαφορές, καθώς μοιράζονται την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανονατοϊκα σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων εξελίσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

ΜέΡΑ 25: Η κοινωνία θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς σας

«Φαίνεται πως εκτός πραγματικότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του…» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος σχολίασε μια αποστροφή της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι όποιος μιλάει για νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο κ. Κριθαρίδης υπογραμμίζει ότι «φαίνεται πως εκτός πραγματικότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του», προσθέτοντας ότι «ενώ ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου και το έλλειμμα ήδη βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη μαζί με το δημόσιο χρέος και την ύφεση, προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινωνία με εξυπνακισμούς».

Σύμφωνα με τον εκπρόωπο του ΜέΡΑ 25, «δεν έχει σημασία, κ. Μητσοτάκη, αν θα βαφτίσετε το νέο σας μνημόνιο "μεγάλες αλλαγές", "αναπτυξιακό σχέδιο", "σχέδιο Πισσαρίδη" ή "μεταρρυθμίσεις". Σημασία έχει που δρομολογείτε αυτές τις πολιτικές σε συμπαιγνία με την τρόικα και την ολιγαρχία, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να αιφνιδιάσετε τους πολίτες με ψέματα».

Καταλήγοντας ο κ. Κριθαρίδης θεωρεί βέβαιο ότι «η κοινωνία, κ. Μητσοτάκη, θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς σας».


Ελληνική Λύση: Σάλπισμα για μεγάλο φαγοπότι οι εξαγγελίες

«Από τους εξοπλισμούς "αορίστου κόστους" και τρόπου κτήσης (ούτε κουβέντα για G2G), έως τις προσλήψεις με παραβίαση του ΑΣΕΠ, οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνιστούν σάλπισμα για μεγάλο φαγοπότι και ποταμό ρουσφετιών» αναφέρει η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση επισημαίνει πως «ουδεμία αναφορά στον πρωτογενή τομέα, με την επισιτιστική κρίση προ των πυλών και στη Μακεδονία, πέραν της προσβλητικής αναφοράς περί "μικρών συντεχνιών" για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας».