Σα να μην πέρασε μια μέρα... Έτσι εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ -όπως και στην ομιλία του, άλλωστε.

Υποσχέθηκε (πράγματα που θα μπορούσε να ΄χει κάνει από το 2017), κατήγγειλε την κυβέρνηση (σε στιλ Γ. Α. Παπανδρέου το 2010 - μόνον το... "λεφτά υπάρχουν" δεν είπε με αυτά τα λόγια) και, γενικά, έδειξε πως δεν έχει διδαχθεί το παραμικρό στο χρονικό διάστημα από τις εκλογές ως σήμερα.

Επέμεινε ότι τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι "απολύτως κοστολογημένα" και απαραίτητα για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέα κοινωνική λεηλασία, με κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας. Και κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι, αν και δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έχει και τα 37 δισ.  ευρώ, αν δεν τα υλοποιήσει θα είναι επειδή δεν θέλει και όχι επειδή δεν μπορεί.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε "διγλωσσία" και "έλλειμμα στρατηγικής" στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέναντι στις προκλήσεις της Αγκυρας(«το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω», είπε χαρακτηριστικά). 

Ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπήρξαν "ανταλλάγματα" για την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, αν έχουν δοθεί γραπτές εγγυήσεις της Τουρκίας ότι δεν θα το ξαναβγάλει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, με την ίδια ατζέντα του 2016, και μόνο ένα θέμα, την υφαλοκρηπίδα και, κάνοντας ένα λογικό άλμα, υποστήριξε ότι αυτή ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Πέρασε, όμως, από το "Αγαίο που δεν έχει σύνορα" του 2015 στο "δεν συζητάμε για "γκρίζες ζώνες" και αποστρατικοποίηση νησιών" τώρα που είναι 2020 -και είναι αντιπολίτευση.




O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει, όχι από αύριο, αλλά "από χθες", όπως  είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως μπορεί να τα καταφέρει σήμερα, όταν κατάφερε να έχει επιτυχίες σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Επιτυχίες που, φαίνεται πως δεν είδαν οι ψηφοφόροι, όταν τον έφεραν στη δεύτερη θέση...

Ακόμη και για την περίπτωση νέου λοκντάουν του έφταιγε η... κυβέρνηση: «Αν η επιστημονική κοινότητα υποδείξει lockdown, το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση για να φτάσουμε εκεί», είπε.

Υποσχέθηκε να στηρίξει «ο,τιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία» και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για «τρομακτικές αντιφάσεις».

Ξαναμίλησε για πολιτική απάτη, λέγοντας: «Δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας... Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που βγάζουν πρώτη τη ΝΔ με διαφορά λέγοντας πως «υπάρχουν διαφόρων ειδών δημοσκοπήσεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να διαπιστώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία και εκείνες που θέλουν να διαμορφώσουν τις τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πόσο οι πολίτες συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα νούμερα αποδοχής αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα». Παραφράζοντας είπε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν κάποιοι αριθμοί. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά από μία ήττα δίχως μία περίοδο αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.




Κόντρα σε ό,τι νομίζουν γεωπολιτικοί αναλυτές, μιλώντας για τον Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως ούτε απρόβλεπτος είναι, ούτε απομονωμένος. "Η πολιτική του είναι προβλέψιμη, δημιουργεί τετελεσμένα, βάζει ζητήματα που είναι λυμένα", πρόσθεσε. Και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "ακολουθεί μία τακτική βλέποντας και κάνοντας, κινείται χωρίς πυξίδα. Αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται επάνω στην εθνική γραμμή τότε δεν πίεσε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης"... 

Κράτησε αποστάσεις από το θέμα της εθνικοποίησης των τραπεζών: «Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», διευκρίνισε.

Ο άνθρωπος, η κυβέρνηση του οποίου οδήγησε χιλιάδες ΜΜΕ σε μαρασμό, τις υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο! «Πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους», είπε.

Από τις εκλογές, όμως, κρατήθηκε... μακριά: «Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε: «Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν...Είμαστε εδώ καταθέτω τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας αλλά έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στην χώρα».

Κι ακολούθησε μια σειρά από επισημάνσεις για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεγάλους στόχους στα οικονομικά:

  • «Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία»
  • «Είχαμε να παλέψουμε με την οικονομία σε ασφυξία, με τα ταμεία άδεια που παραλάβαμε, με υψηλά πλεονάσματα, χωρίς πρόσβαση σε αγορές», 
  • Σε συνθήκες μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε συντάξεις και τον κατώτερο μισθό, μείωσε την ανεργία. 
Λες και το κόμμα του δεν έχει ευθύνη για το προσφυγικό και τις Μόριες, λες και δεν υπήρξε ποτέ Ειδομένη, είπε: «Όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε και πρόσθεσε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε ακόμη: «Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε “ Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά».



Ακόμη και για την Πολιτική Προστασία έφταιγε η κυβέρνηση της ΝΔ κι όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Έχει μεγάλες αδυναμίες ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία, τα είδαμε και επί ημερών μας, φέραμε όμως ένα σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας αλλά η κυβέρνηση το έριξε στον κάλαθο των αχρήστων», είπε, σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε μια καλύτερη επικοινωνία αλλά όχι αποτέλεσμα», αναφερθείς και στην περίπτωση της Εύβοιας. «Χτες δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ενώ περιμέναμε το μέτωπο της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί είχαν ενημερωθεί οι πολίτες, δεν ξέρω τι επίπεδο ενημέρωσης είχαν οι πολίτες στην Καρδίτσα...».

Ακόμη και για τις μάσκες, ο... Μητσοτάκης έφταιγε: «Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να δει ποιοι στρώνουν το χαλί στον ανορθολογισμό για τη χρήση της μάσκας ας το ψάξει στις πολιτικές της κυβέρνησής του» είπε και πρόσθεσε: «Όταν άφηναν στις εκκλησίες την προσέλευση χωρίς μάσκες, όταν ακόμη και σήμερα φωτογραφίζονται υπουργοί να μεταλαμβάνουν, αυτό τι είναι; Όταν την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνεις τον αριθμό των επιβατών στα πλοία, αυτό τι είναι; Όταν δεν αυξάνεις τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικών Μεταφοράς τότε αυτό τι μήνυμα στέλνει;".

Σημείωσε ότι ακόμη και εν μέσω πανδημίας στόχος για την κυβέρνηση είναι να κάνει μπίζνες να γίνονται "δουλίτσες".

Για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι "ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία...Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα. Είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για την Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: "Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία".

Είπε ακόμη ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στην Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: "ότι κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη".

Αμφισβήτησε και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάτι πρωτοφανές», εξαγγέλλοντας από τη ΔΕΘ συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα «χωρίς να έχει συζητηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών». Μίλησε για «απολύτως αντιθεσμική συμπεριφορά». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι επειδή γνωρίζει τις ανάγκες των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων «φοβάμαι ότι αν δεν πάμε σε ποιοτική αναβάθμιση και των δαπανών της ελληνικής βιομηχανίας και τις διατηρήσουμε εκεί που ήταν έως σήμερα και τις αυξήσουμε κατάτι για να μπορέσουμε να χωρέσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα αεροπλάνων, φοβάμαι ότι οι ΕΔ θα έχουν τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων που ήδη έχουν». Πρόσθεσε «πως αν λοιπόν θέλει κάποιος να ξεκινήσει να συζητά για την ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για τους ανθρώπους των ΕΔ».

Έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Αν πάμε σε αυτή την αγορά, θα μπορεί η Πολεμική Αεροπορία την επόμενη δεκαετία να συζητά για αεροπλάνα τρίτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16;». «Κανείς δεν μίλησε γι' αυτά», σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αφού έχουμε πληρέστερη ενημέρωση, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας σε όλα τα ζητήματα».

Σε ερώτηση για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είπε: «Δεν υπάρχει κανένα ‘κούρεμα' του Ευκλείδη. Όχι γιατί συνηθίζει να έχει κοντά μαλλιά ο ίδιος, αλλά γιατί το να είναι κάποιος πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μάλιστα υπεύθυνος των διαρκών επιτροπών οικονομίας και παραγωγής και συντονιστής του ευρύτερου κύκλου των τομεαρχών που αφορούν την οικονομία, δεν είναι ‘κούρεμα', είναι πολύ σημαντική θέση ευθύνης».

Και, τέλος, προανήγγειλε διαδηλώσεις: Μίλησε για κρίσιμη πολιτική μάχη που δεν μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικούς όρους αλλά πρέπει να δοθεί και με κοινωνικούς όρους σχετικά με το ασφαλιστικό. «Αναμένουμε λοιπόν την ενεργοποίηση και των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων στη σύμπτυξη ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για να πάρει πίσω η κυβέρνηση αυτές τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, δεν θα είναι πρώτη φορά που μια συντηρητική κυβέρνηση κάνει πίσω σε μια αντιλαϊκή παρέμβαση που ετοιμάζει», τόνισε.