Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν οξυμένα τα αντανακλαστικά τους. 

Την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως η Ευρώπη επιθυμεί να έχει μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει και της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο κ. Μισέλ εξέφρασε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο.   

Για ανανέωση της τουρκικής Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου κάνει λόγο, στο μεταξύ, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σημειώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα, φθάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. 

Συνάντηση με τον ομόλογό του της Μάλτας είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενόψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό.

“Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει πολεμικά μέτωπα στην περιοχή και απειλεί τους γείτονές της με πόλεμο, παραβιάζοντας το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, δήλωσε ο κ. Δένδιας. “Οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν. Εμείς απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.