Ξέρεις τι δεν πρέπει να λείπει σε καμιά περίπτωση από το bar του σπιτιού σου; Σωστά μάντεψες.

Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης

Ο βασιλιάς των ποτών έχει πολλούς υποψηφίους που φλερτάρουν με την γκάμα σου, οπότε αυτές είναι μερικές θαυμάσιες προτάσεις. Malt  και blend που θα αναβαθμίσουν τη συλλογή σου. Ξεκινάμε.

The Macallan 12 Year Old Triple Cask

Το ιστορικό αποστακτήριο Macallan ιδρύθηκε το 1824 από τον Alexander Reid, αλλά με το όνομα «Elchies Distillery». Το αποστακτήριο βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πανέμορφη τοποθεσία που είναι γνωστή για τα βοσκοτόπια της, ενώ επεκτάθηκε προς τα τέλη του δέκατου ενάτου αιώνα όταν και μετονομάστηκε σε Macallan-Glenlivet, ενώ το 1980 καταργήθηκε το επίθεμα «Glenlivet». Από τη δεκαετία του 1950, το Macallan έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό: το 1965 διπλασίασε τα αποστακτήρια του σε δώδεκα, έπειτα σε δεκαοκτώ το 1974 και το 1975, τα αύξησε περαιτέρω σε αριθμό είκοσι ένα. Αυτή η αύξηση ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της μεγάλης ζήτησης, καθώς όλα τα Macallan είναι περιζήτητα.  Το όνομα είναι ένας συνδυασμός του ‘Magh’, (στα γεαλικά θα πει γόνιμο κομμάτι γης) και ‘Ellan’ ή ‘Of St Fillan’, όπου ο St Fillan ήταν ένας Ιρλανδός μοναχός που ταξίδεψε στη Σκωτία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 700, προωθώντας τον Χριστιανισμό. Το Macallan είναι επίσης γνωστό για την αγάπη που θρέφει σε μεγάλο βαθμό στα βαρέλια Sherry για την ωρίμαση του ουίσκι.

Το Macallan 12 Year Old Triple Cask range έκανε την εμφάνισή του το 2018. Βασικό του χαρακτηριστικό ότι έχει ωριμάσει για 12 χρόνια σε ένα συνδυασμό από ευρωπαϊκά, αμερικάνικα βαρέλια που περιείχαν sherry και στο 1/3 από αμερικάνικα βαρέλια που περιείχαν bourbon.

The Glenlivet 15 Υear Old

Από τις αρχές του 1800, το The Glenlivet είναι το απόλυτο single malt ουσίκι. Η αγνή ποιότητα και η απαλότητά του το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα malts. To πλούσιο μεταλλικό νερό από την πηγή της Josie Well, το ιδιαίτερο σχήμα των αποστακτήρων που χρησιμοποιούνται, καθώς και η προσεκτική και αργή ωρίμανση σε επιλεγμένα αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, είναι τα βασικά στοιχεία που προσδίδουν σε όλη την γκάμα των The Glenlivet, ένα ιδιαίτερα γλυκό και φρουτώδες άρωμα και μια βελούδινη, κρεμώδη γεύση. Με χρώμα σκούρο πορτοκαλί και πλήρης αρώματα τύρφη, σέρυ, μελιού και φρούτων. Η Glenlivet των 15 χρονών παίρνει το άρωμά του από τα βαρέλια γαλλικής δρυός όπου και ωριμάζει. Στην μύτη υπαινιγμοί γλυκών αρωμάτων, εσπεριδοειδών και ξύλουκέδρου. Η γεύση είναι σωστά ρυθμισμένη με την αλληλεπίδραση των καρπών και των μπαχαρικών.

Yamazaki 12 Year Old Single Malt Whisky

Πρόκειται για το ουίσκι που έβαλε τα ιαπωνικά malts στον παγκόσμιο χάρτη. Πολύπλοκη και εξαιρετική γεύση, νότες μπαχαρικών, υπαινιγμός καπνού στο φινίρισμα και μια όμορφη συσκευασία, το καθιστούν ικανό να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες κάθε σοβαρού πότη. Kοστίζει περίπου €114.

Chivas Regal 18 Year Old 

Chivas Regal 18 Ετών “Gold Signature”. Πρόκειται για μία «αποκλειστική έκδοση» που φέρει σε κάθε φιάλη την «Χρυσή Υπογραφή» του Master Blender, Colin Scott, ο οποίος ο ίδιος προσωπικά επιλέγει για την παραγωγή του τα σπανιότερα και μοναδικά malts της Σκοτίας, που έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 18 χρόνια. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι το Strathisla 18 ετών και το Longmorn 18 ετών, τα οποία δε διατίθενται αυτόνομα στην αγορά, στην ηλικία των 18 ετών, αλλά φυλάσσονται αποκλειστικά για τη δημιουργία του εξαιρετικού αυτού blend. Ο συνδυασμός αρωμάτων αποξηραμένων φρούτων και καραμέλας βουτύρου, η βελούδινη γεύση πικρής σοκολάτας, καθώς και η μακρά επίγευση χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό αυτό premium ουίσκι.

Bushmills Black Bush 

Για το  ιρλανδέζικο ουίσκι τα έχω  ξαναγράψει, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί από τον χώρο του ποτού που το θεωρούν ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα trends. Το Bushmills, βρίσκεται στη Βόρειο Ιρλανδία και θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο αποστακτήριο στον κόσμο με άδεια απόσταξης, που δόθηκε το 1608. Απο τα σπουδαιότερα blend όλων των εποχών και ασφαλώς απο τα καλύτερα της τρέχουσας αγοράς. Μεταξένιο και απαλό. Ουίσκι που θυμίζει καραμέλα στη μύτη, με έντονη απόχρωση sherry. Χαϊδεύει απαλά τον ουρανίσκο, εξισσοροπώντας τη φρουτένια γεύση με το ξύλο sherry και το κακάο. Νομίζω ότι είναι το πιο ευκολόπιοτο Bushmills που κυκλοφορεί. Αν έπρεπε να πιώ οπωσδήποτε blended και όχι single malt θα το επέλεγα ευχαρίστως. !!!
  • Το Black Bush κερδίζει τις εντυπώσεις με το βαθύ χρώμα του και το αιθέριο άρωμά του.
  • Ωριμάζει για τουλάχιστον επτά χρόνια σε βαρέλια από Oloroso sherry.
  • Γεμάτο, δυνατό με αρώματα πικάντικων μπαχαρικών. Στο στόμα αρχικά επιθετικό, στην πορεία όμως γλυκαίνει διαθέτοντας χαρακτήρα ώριμων φρούτων και βελούδινη επίγευση.

MACALLAN 18 YEAR OLD TRIPLE CASK

Πανάκριβο ( πάνω απο 350 ευρω) αλλά κορυφή. Μια φορά ζεί κανείς άλλωστε. Το Macallan 18 είναι ίσως όλα όσα εκφράζει η λέξη ουίσκι. Από τα μέσα του 2018 η σειρά Triple Cask παίρνει τη θέση της Fine Oak στα Macallan. Παλαιωμένο για τουλάχιστον 18 χρόνια σε συνδυασμό βαρελιών Sherry (ευρωπαϊκών και αμερικάνικων) και αμερικάνικων πρώην bourbon. Εκπληκτικό αποτέλεσμα και γεύσεις πορτοκαλιού, κακάου και πικάντικες νότες ξύλου που θα σας εκπλήξουν.