Σε απόγνωση έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες κυλικείων σχολείων. Καθώς ισχύουν νέα μέτρα και, όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία θα ανοίξουν με αυστηρές προβλέψεις, αλλά κι επειδή δύσκολα οι γονείς εμπιστεύονται, πλέον, την αγορά κολατσιού "από έξω", ζητούν άμεση βοήθεια.

Με επιστολή του προέδρου του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" Στέφανου Φακούδη, ζητούν ενημέρωση για το επίδομα των 534 ευρώ, για το οποίο υποστηρίζουν ότι δεν έχει δοθεί ακόμη και διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να βρεθεί λύση για τη χρονιά που έρχεται. Μάλιστα, προτείνουν η σίτιση των μαθητών στα σχολεία να γίνεται μέσω των σχολικών κυλικείων, όπως έγινε και στην Κύπρο. "Θα γίνεται σε συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία και θα διατίθενται στους μαθητές δεκατιανό κατά την διάρκεια του διαλείμματος, μέσα στις αίθουσες, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης του ιού και το κυριότερο χωρίς να ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά.  Όλα τα παιδιά θα σιτίζονται, οι επιχειρήσεις μας θα μπορέσουν ίσως να σταθούν και τα χρήματα δεν θα κατασπαταλούνται σε μεγάλες και συγκεκριμένες εταιρείες", υπογραμμίζουν.

Οι κυλικειάρχες τονίζουν ότι στη χρονιά που πέρασε το επάγγελμά τους δέχτηκε διαδοχικά πλήγματα πρώτα λόγω των πολλών κρουσμάτων ψωρίασης μεταξύ των μαθητών, έπειτα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων εποχικής γρίπης και, στη συνέχεια, λόγω του λοκ ντάουν. 

"Ο ιός Covid 19 ήρθε να πέσει σαν ταφόπλακα στις ήδη δύσκολες στιγμές για τις επιχειρήσεις μας.
Οι εκμεταλλευτές σχολικών κυλικείων αποτελούν την πρώτη κοινωνική ομάδα στη χώρα, που για λόγους δημόσιας υγείας διακόπτεται κάθε επαγγελματική τους δραστηριότητα. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι παρά την επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή δεν σήμανε και  την επαναλειτουργία και των επιχειρήσεων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο ακούμε θα γίνει και από τον Σεπτέμβριο".

Όσον αφορά το θέμα της βοήθειας από την πολιτεία, υπογραμμίζουν:  "Έχουμε στείλει επανειλημμένα  έγγραφα, σε όλους τους αρμόδιους φορείς Υπουργεία, με προτάσεις από κοινού συνεργασίας και προστασίας αλλά και λειτουργίας του κλάδου μας αλλά ποτέ δεν πήραμε απάντηση.
Άμεσα πρέπει να μας ενημερώσουν τι θα γίνει με το επίδομα των 534ευρώ. Πότε θα δοθεί ώστε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που είναι πια απεγνωσμένοι"!